Όπερα της Βαστίλης: 500 πορτρέτα εργαζομένων στην υγεία σε ένα τεράστιο κολαζ – φόρο τιμής
Το Παρίσι τιμά τους ήρωες τους
ΤΕΧΝΗ

Όπερα της Βαστίλης: 500 πορτρέτα εργαζομένων στην υγεία σε ένα τεράστιο κολαζ – φόρο τιμής

Όπερα της Βαστίλης: Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR, δημιούργησε ένα κολάζ με τα πορτρέτα εργαζομένων στην υγεία, για την τεράστια προσφορά τους.

Όπερα της Βαστίλης: Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στα πρόσωπα που έπαιξαν και παίζουν κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πελώριο κολάζ τοποθετήθηκε στην πρόσοψη της γαλλικής όπερας στην πλατεία της Βαστίλης και είναι έργο του Γάλλου καλλιτέχνη JR. Ο καλλιτέχνης  έχει καλύψει με το έργο του προσόψεις διάσημων τοποθεσιών στην πόλη στέλνοντας ένα μήνυμα στους κατοίκους της.

Το υπέροχο αυτό αφιέρωμα έγινε σε συνεργασία του καλλιτέχνη με την Protège Ton Soignant, μια πολιτική ομάδα που ζήτησε δωρεές για να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και που αγόρασε και παρέδωσε ιατρικό εξοπλισμό σε περίπου 400 νοσοκομεία στη Γαλλία.

Οι φωτογραφήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν σε διάφορα μέρη, Béziers, Nantes, Paris, Colmar, Saint-Denis, Lille και Bobigny και το πρότζεκτ θα «πρωταγωνιστεί» στην Όπερα της Βαστίλης μέχρι τις 31 Ιουλίου.

O JR γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1983 και αυτό είναι το ψευδώνυμο του Γάλλου φωτογράφου και street art καλλιτέχνη. Περιγράφοντας τον εαυτό του ως φωτογράφο, τοποθετεί μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφικές εικόνες σε δημόσιους χώρους, με τρόπο παρόμοιο που παρεμβαίνει στο δομημένο περιβάλλον ένας καλλιτέχνης γκράφιτι. Δηλώνει ότι ο δρόμος είναι «η μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης στον κόσμο».  Ξεκίνησε στους δρόμους του Παρισιού.

Το έργο του JR συνδυάζει την τέχνη και τη δράση και ασχολείται με τη δέσμευση, την ελευθερία, την ταυτότητα και τα όρια. Στις 20 Οκτωβρίου 2010, ο JR κέρδισε το βραβείο TED για το 2011. Χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο των 100.000 $ για να ξεκινήσει το έργο Inside Out.

Φωτογραφία κεντρικής εικόνας: @AP/Photo Francois Mori

Read more