Ολλανδία: Στα ίχνη του κλεμμένου πίνακα του Βαν Γκογκ – Είχε κλαπεί από το μουσείο Singer Laren
The Parsonage Garden at Nuenen in Spring (1884)
ΤΕΧΝΗ

Ολλανδία: Στα ίχνη του κλεμμένου πίνακα του Βαν Γκογκ – Είχε κλαπεί από το μουσείο Singer Laren

Ολλανδία: Ο πίνακας του Βαν Γκογκ The Parsonage Garden at Nuenen in Spring (1884), είχε κλαπεί εν μέσω lockdown στις 30 Μαρτίου.

Ολλανδία: Ολλανδοί αστυνομικοί βρίσκονται στα ίχνη του πίνακα και ερευνούν τις αποδείξεις που έχουν βρεθεί για το κλεμμένο έργο, αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ, που κλάπηκε από το μουσείο Singer Laren στις 30 Μαρτίου και ενώ το μουσείο ήταν κλειστό λόγω καραντίνας.

Ο διάσημος ντετέκτιβ κλεμμένων έργων τέχνης Άρθουρ Μπραντ αποκάλυψε ότι κυκλοφορούν φωτογραφίες του έργου, δίπλα σε ένα φύλλο των New York Times με την ημερομηνία που κλάπηκε το έργο, σε κύκλους της μαφίας που εμπορεύονται έργα τέχνης. Ο κλέφτης έφτασε με μηχανή έσπασε με ένα σφυρί την πόρτα και πήρε τον συγκεκριμένο πίνακα χωρίς να ακουμπήσει κανένα άλλο έργο. Μάλιστα πριν λίγο καιρό το μουσείο έδωσε υλικό από τις κάμερες όπου φαίνεται καρέ-καρέ η κλοπή.

Στις φωτογραφίες του έργου που κυκλοφορούν στη «μαύρη αγορά» φαίνεται να υπάρχει μια γρατζουνιά στο έργο και ο Μπραντ πιστεύει ότι προήλθε από τη μεταφορά του πίνακα. Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν με την πίσω πλευρά του πίνακα βεβαιώνουν την αυθεντικότητά του.

Ο πίνακας ήταν δανεισμένος από άλλο ολλανδικό μουσείο. «Είμαι εξοργισμένος με αυτό το γεγονός», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Jan Rudolph de Lorm σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Είναι ένα τεράστιο πλήγμα, ειδικά σε αυτές τις εποχές».

Η διάρρηξη έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας γύρω στις 3:15 π.μ. Οι κλέφτες έσπασαν μια μεγάλη γυάλινη πόρτα στο μπροστινό μέρος του μουσείου για να έχουν πρόσβαση στο κτίριο. Η αστυνομία έφτασε στη σημείο μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού του μουσείου, αλλά οι δράστες είχαν εξαφανιστεί, σύμφωνα με δήλωση των τοπικών αρχών. Ο πίνακας δεν ανήκει καν στο μουσείο – ήταν δάνειο από το Μουσείο Groninger στο Xρόνινγκεν της Ολλανδίας. Το έργο του 1884 ήταν ο μοναδικός πίνακας του Van Gogh στη συλλογή του Μουσείου Groninger. Ζωγραφίστηκε από τονΒαν Γκογκ, όταν ζούσε στη Neunen, όπου ο πατέρας του ήταν πάστορας, μεταξύ 1883 και 1885, και απεικονίζει τα ερείπια της εκκλησίας του χωριού, τα οποία ο καλλιτέχνης μπορούσε να δει από το σπίτι του πατέρα του. Η ημερομηνία της κλοπής είναι επίσης η γενέθλια του καλλιτέχνη: γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853.

«Το Μουσείο Groninger είναι συγκλονισμένο από τα νέα», ανέφερε το μουσείο σε σχετική δήλωση. Παρόλα αυτά εκπρόσωπος του Μουσείου αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, επικαλούμενος την αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα και επανεξετάζει τα αρχεία ασφαλείας και ανακρίνει τους κατοίκους της περιοχής. Έχει κάνει επίσης,έκκληση για πληροφορίες καθώς και υλικό από κάμερες ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε το Laren είναι μία από τις πιο εύπορες πόλεις της Ολλανδίας.

Δεν είναι σαφές αν έχει κλαπεί οτιδήποτε άλλο από τη συλλογή των 3.000 εκθεμάτων του μουσείου Singer Laren. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1954 από την Anna Singer, τη χήρα του αμερικανικού ζωγράφου William Singer, για να παρουσιάσει τη συλλογή του. Περιλαμβάνει έργα των Ολλανδών καλλιτεχνών Jan Toorop, Chris Beekman και Herman Kruyder, μεταξύ άλλων. Τα περισσότερα ολλανδικά μουσεία είχαν κλείσει από τις 14 Μαρτίου σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Read more