Όλα τα μάτια στην «Αψίδα του Θριάμβου» του Ρενέ Μαγκρίτ – Έως και 12 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία του Cristie’s
Η φύση ως ουσιαστικό θέμα στην αντίληψη της πραγματικότητας
ΤΕΧΝΗ

Όλα τα μάτια στην «Αψίδα του Θριάμβου» του Ρενέ Μαγκρίτ – Έως και 12 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία του Cristie’s

«Αψίδα του Θριάμβου»: Σε δημοπρασία βγαίνει το εμβληματικό έργο του σουρεαλισμού και του Ρενέ Μαγκρίτ από τον οίκο Christie’s.

«Αψίδα του Θριάμβου»: Το έργο αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών και συλλεκτών στη δημοπρασία τις 10ης Ιουλίου στον οίκο Christie’s. Ο πίνακας εκτιμάται ανάμεσα στα 8,2 και 12 εκατομμύρια δολάρια.

Στον πίνακα απεικονίζεται ένα δέντρο σε ένα φόντο πράσινων φύλλων. Το μοτίβο είναι τυπικό της μεταπολεμικής περιόδου του Βέλγου σουρεαλιστή και εμφανίζεται σε πολλά σημαντικά έργα του, εκείνης της περιόδου.

«Η επιλογή του τίτλου υπονοεί ότι ο Μαγκρίτ πίστευε πως αυτή η σύνθεση ήταν ένας θρίαμβος στην αναζήτησή του να απαντήσει στο πρόβλημα του πώς να απεικονίζει δέντρα ενώ θα αποκαλύπτει επίσης το μυστήριο της πραγματικότητας» επισήμανε, σε ανακοίνωση, ο Olivier Camu, αντιπρόεδρος στον τομέα ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του Christie’s London. Παρατηρεί επίσης ότι, για τον Μαγκρίτ, το μοτίβο του δάσους αντιπροσωπεύει τη «φύση ως ουσιαστικό θέμα στην αντίληψη της πραγματικότητας από αυτόν».

Με διαστάσεις 1,30 επί 1,60 μέτρα, το “L’Αrc de Triomphe”, έργο του 1962, είναι ένα από τα λίγα μεγάλων διαστάσεων έργα του ζωγράφου που βρίσκονται σε χέρια ιδιώτη. Αρχικά, ανήκε στη συλλογή του Harry Torczyner, στενού φίλου του Μαγκρίτ και δικηγόρου του στις ΗΠΑ, ο οποίος απέκτησε το έργο τον Απρίλιο του 1962, έναν μήνα μετά την ολοκλήρωσή του. Ο Torczyner ήταν πρόσωπο-κλειδί στην προώθηση των έργων του Μαγκρίτ στην Αμερική και το 1994 εξέδωσε σειρά επιστολών που είχε ανταλλάξει με τον καλλιτέχνη υπό τον τίτλο Magritte-Torczyner: Letters Between Friends. Το έργο αποκτήθηκε από τον σημερινό κάτοχό του γύρω στο 2000.

Τα έργα του Βέλγου σουρεαλιστή είναι πλέον από τα πλέον ευπώλητα έργα μοντέρνας τέχνης, καθώς σε δημοπρασία του Sotheby’s τον Νοέμβριο του 2018 το «Le Principe du Plaisir», έργο του 1937, πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ για «Μαγκρίτ» των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων (οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 15 με 20 εκατομμύρια δολάρια).

Read more

ΤΕΧΝΗ

Πανσέληνος Αυγούστου 2020: Όλα όσα θα συμβούν κάτω από το φως του φεγγαριού

ΤΕΧΝΗ

Petrit Halilaj: Τεράστια λουλούδια και φωλιές πουλιών σε διάλογο με το πάρκο της πόλης της Μαδρίτης

ΤΕΧΝΗ

Picasso: Δύο μνημειακές τοιχογραφίες του καλλιτέχνη αφαιρέθηκαν από κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, γλυτώνοντας την κατεδάφιση

ΤΕΧΝΗ

Βαν Γκογκ: Μια καρτ-ποστάλ υπέδειξε την τοποθεσία που ζωγράφισε το τελευταίο του έργο πριν αυτοκτονήσει

ΤΕΧΝΗ

Banksy: Βγάζει σε δημοπρασία τρεις πίνακες του - Το ποσό θα δοθεί σε νοσοκομείο

ΤΕΧΝΗ

Βυζαντινό Μουσείο: Γάτες και Ολυμπιακοί αγώνες - Η Ιαπωνική τέχνη στο μουσείο

ΤΕΧΝΗ

Ένα φουαγιέ θεάτρου διαφορετικό από τα άλλα

ΤΕΧΝΗ

Χρύσα Σπηλιώτη: Βραβείο με το όνομα της ηθοποιού που χάθηκε στο Μάτι, θεσπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού