Ο Τζορτζ Φλόιντ εμπνέει καλλιτέχνες δρόμου σε όλο τον κόσμο – Για να μην ξεχάσουμε
Η τέχνη εναντίον του ρατσισμού
ΤΕΧΝΗ

Ο Τζορτζ Φλόιντ εμπνέει καλλιτέχνες δρόμου σε όλο τον κόσμο – Για να μην ξεχάσουμε

Τζορτζ Φλόιντ: Η απεικόνιση μαύρων στην ιστορία της ζωγραφικής περιοριζόταν μέχρι πρόσφατα σε εικόνες μέσα από τα μάτια των λευκών, με γνώμονα το διαφορετικό, το υποδεέστερο, το εξωτικό ή το γραφικό.

Τζορτζ Φλόιντ: Η οργή για τη δολοφονία του 46χρονου Aφροαμερικανού, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Για όγδοη συνεχή ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι αναταραχές σε κάθε γωνιά του κόσμου, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Είναι ένα κύμα διαμαρτυρίας ανάλογο των Los Angeles riots της δεκαετίας του ’90 και τον ξυλοδαρμό του Ρόντεϊ Κινγκ.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι η ιστορία στην Αμερική συνεχίζεται. Μπορεί να πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε, αλλά ο αγώνας των αφροαμερικανών για δικαιοσύνη, ίση μεταχείριση και δικαιώματα συνεχίζεται. Ακόμη και την εποχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), που έγιναν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της αστυνομικής βίας εναντίον αφροαμερικανών πολιτών, ποτέ δεν έλειψαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας, παράδειγμα η δολοφονία του Μάικλ Μπράουν.

Με την θητεία του Ντόναλντ Τραμπ σαν πρόεδρος των ΗΠΑ να φτάνει στο τέλος της, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου 2020, το ποσοστά των θανάτων από τον κορονοϊό στην αφροαμερικανική κοινότητα, είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Όλα αυτά, έχουν ενεργοποιήσει εκτός από αντιδράσεις των απλών και των διασήμων στα social media, πολλούς καλλιτέχνες δρόμου και απλούς ανθρώπους να γεμίσουν με graffiti, τοίχους σε όλο τον κόσμο, τοιχογραφίες και digital art για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ. Μπορεί η καλλιτεχνική αξία να μην είναι σε όλα τα έργα υψηλή, είναι όμως χαρακτηριστική της αντίδρασης που οφείλει να έχει η καλλιτεχνική κοινότητα σε τέτοια ουσιαστικά θέματα. Και ναι, δείχνει ότι είναι ενεργή.

Η τέχνη τιμά τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και μας υπενθυμίζει τα τελευταία του λόγια, για να μην τα ξεχάσουμε:

«I Can’t Breathe – Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Οι καλλιτέχνες που αυθορμήτως ανταποκρίθηκαν είναι από όλες τις χώρες του κόσμου και οι street art δημιουργίες τους κοσμούν τοίχους από το Βερόλινο, μέχρι τη Συρία!

@tvboy

@xenadecia

@thatlaundry

@shirien

@livsouth

@laolunyc

@emmaleneblake

@nikolas_smith

@doctaword

@prstrongwepa

@aziz.asmar

Read more