Ο δισεκατομμυριούχος James Dyson ανοίγει το σπίτι του στο κοινό και στη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης
Μια γκαλερί τέχνης στον κήπου του σπιτιού
ΤΕΧΝΗ

Ο δισεκατομμυριούχος James Dyson ανοίγει το σπίτι του στο κοινό και στη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης

Dodington Park Art Gallery: Το σπίτι του Βρετανού συλλέκτη έργων τέχνης θα μετατραπεί σε μια εντυπωσιακή γκαλερί.

Dodington Park Art Gallery: Το ζεύγος Dyson, o James Dyson και η σύζυγός του Deirdre, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας γκαλερί στο σπίτι τους στο South Gloucestershire, η οποία θα στεγάσει τη μεγάλη ιδιωτική τους συλλογή έργων τέχνης.

O ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών Dyson θα δημιουργήσει έναν χώρο τέχνης ανοιχτό στο κοινό στο βόρειο τμήμα ενός κτήματος του 18ου αιώνα που ανήκει στην οικογένεια, το Dodington Park. Το νέο ιδιωτικό μουσείο, θα ονομάζεται Dodington Park Art Gallery, και την υλοποίηση του έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Wilkinson Eyre του Λονδίνου, το οποίο έχει ξεκινήσει τη μελέτη από το 2017.

Η Dodington Park Art Gallery αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Η κατασκευή θα είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε μια εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης.

Η γκαλερί θα εκτείνεται σε δύο ορόφους (ισόγειο και υπόγειο) και θα διαθέτει γωνιακές εξωτερικές χαλύβδινες κολόνες επενδυμένες με χαλκό για να αντανακλούν τον χρωματικό τόνο των τούβλων του κήπου. Η προεξοχή της διαγώνιας στέγης θα φυτευτεί με φυτά sedum για να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Wilkinson Eyre, η οικογένεια παράλληλα με την προβολή της παγκόσμιας συλλογής έργων τέχνης της, θα ανοίξει και τον κήπο της οικίας της στο κοινό δωρεάν για 28 ημέρες το χρόνο όπου θα παρουσιάζονται γλυπτά γνωστών καλλιτεχνών όπως οι Jeppe Hein, Lyn Chadwick, Eilis O’Connell και Rob Ward.

Ο James Dyson ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος, προτού ασχοληθεί με το βιομηχανικό σχεδιασμό, αλλά και η σύζυγός του Deirdre υπήρξε αναγνωρισμένη καλλιτέχνης και σχεδιάστρια χαλιών. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όσο σπούδαζαν στο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου και έκτοτε έχουν συγκεντρώσει διάσημα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής της Pop Art.

Ανάμεσα στα έργα της συλλογής τους βρίσκονται το «Crying Girl» (1963) του Roy Lichtenstein, ένα πολλαπλό του Andy Warhol από τη σειρά Toy Series (1983), το «Twins in the Tea Garden» (1999) του Peter Blake και το έργο του David Hockney «Domestic Interior Scene, Broadchalke, Wiltshire» (1963). Πλάι σε αυτά, έργα των Pablo Picasso, Yves Klein, Victor Vasarely, χρωματιστά μεταλλικά γλυπτά του Allen Jones και πολλά ακόμα έργα του David Hockney.

Peter Blake, The Twins in their Tea Garden (2nd Version), 1995-99

«Crying Girl» (1963) Roy Lichtenstein

Read more