Ο Banksy συναντά τον Monet σε μια αιχμή για τον υπερκαταναλωτισμό
Η καταναλωτική κουλτούρα στο στόχαστρο
ΤΕΧΝΗ

Ο Banksy συναντά τον Monet σε μια αιχμή για τον υπερκαταναλωτισμό

Banksy: «Show me the Monet» κατά το show me the money και η λίμνη με τα νούφαρα παίρνει άλλη διάσταση.

Banksy: Το γνωστό έργο του Claude Monet, Bridge over a Pond of Water Lilies ερμήνευσε o Βρετανός καλλιτέχνης με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Το έργο του Banksy «Show me the Monet» είναι μια διαφορετική ανάγνωση ενός από τα πιο διάσημα έργα του Κλοντ Μονέ, το οποίο θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στις 21 Οκτωβρίου 2020.

Ένα από τα πιο διάσημα έργα του ιμπρεσσιονιστή ζωγράφου είναι η γιαπωνέζικη γέφυρα πάνω από τα νούφαρα στον αγαπημένο του κήπο, στο Ζιβερνί. Το έργο, βρίσκεται από το 1929 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και είναι μία από τις 18 απόψεις της ξύλινης γέφυρας του κήπου του και τα δώδεκα έργα με αυτή, που ολοκλήρωσε το καλοκαίρι του 1893.

Στο έργο του Banksy έναν αιώνα αργότερα, βλέπουμε τη γνωστή λίμνη με τα νούφαρα γεμάτη με αναποδογυρισμένα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ, του ναού της κατανάλωσης στη σύγχρονη κοινωνία και πορτοκαλί κώνους κυκλοφορίας. Ο Banksy θέλει με αυτό τον τρόπο να χτυπήσει την καταναλωτική κουλτούρα, κάνει την κριτική του για την εμπορευματοποίηση της τέχνης, ενώ καταγράφει και σχολιάζει τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ο πίνακας «Show me the Monet» βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στις 21 Οκτωβρίου 2020, ενώ προηγουμένως εκτίθεται στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Η εκτίμηση του έργου είναι τρία με πέντε εκατομμύρια στερλίνες για την ελαιογραφία του διάσημου street artist, που πήρε την εμβληματική απεικόνιση του σπουδαίου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου για να την χρησιμοποιήσει ως καμβά του μηνύματος που θέλει να στείλει.

H αδιαφορία της κοινωνίας μας για το περιβάλλον και οι καταστροφές στο βωμό της κατανάλωσης είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς και έργα σαν αυτό, είναι ένα ακόμη κίνητρο για δράση.

Read more