Νυχτερινή Περίπολος Ρέμπραντ: Δείτε το διάσημο έργο στη μεγαλύτερη ανάλυση που υπάρχει [pic]
Ένα εμβληματικό ζωγραφικό έργο διαθέσιμο προς παρατήρηση
ΤΕΧΝΗ

Νυχτερινή Περίπολος Ρέμπραντ: Δείτε το διάσημο έργο στη μεγαλύτερη ανάλυση που υπάρχει [pic]

Νυχτερινή Περίπολος Ρέμπραντ: Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ ανέβασε στο διαδίκτυο την πιο λεπτομερή φωτογραφία του έργου του Ρέμπραντ που έχει τραβηχτεί ποτέ.

Νυχτερινή Περίπολος Ρέμπραντ: Η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ, είναι ένα από τους πιο διάσημους πίνακες του Μουσείου, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω κορονοϊού.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου αποφάσισαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο μια λεπτομερή φωτογραφία του, που δείχνει κάθε πινελιά και λεπτομέρεια του. Η εικόνα που έδωσε το μουσείο είναι 44,8 giga pixel, φτιαγμένη από 528 διαφορετικές φωτογραφίες, που επιτρέπει στους θεατές να κάνουν μεγέθυνση και να εξετάσουν κάθε μέρος του τεράστιου καμβά.

«Η φωτογραφία είναι μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές και οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να θαυμάσουν το αριστούργημα του Ρέμπραντ μέχρι την ελάχιστη λεπτομέρεια», είπε ο διευθυντής του μουσείου.

Η συντήρηση του πίνακα

Η  επιχείρηση της συντήρησης του πίνακα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, με το μουσείο να παίρνει την απόφαση ότι το έργο των 363 εκ. × 437 εκ. και των 337 κιλών ανήκει σε όλους και έχουν δικαίωμα να βλέπουν τις εργασίες. Οι εργασίες αποκατάστασης πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση του ολλανδικού μουσείου και την πληρέστερη έρευνα και συντήρηση του αριστουργήματος του Ρέμπραντ στα χρονικά. Η «δημόσια» αποκατάσταση του έργου μέσα σ’ ένα γυάλινο «δωμάτιο» έδινε τη χαρά σε εκατομμύρια επισκέπτες να γίνονται κοινωνοί μιας μεγάλης επιχείρησης και την αίσθηση ότι μπαίνουν στα άδυτα του μουσείου.

Η αποκατάσταση του πίνακα θα διαρκέσει χρόνια η διαδικασία αναμεταδίδεται απευθείας μέσω διαδικτύου ώστε να μπορεί όλος ο κόσμος να την παρακολουθεί και το μουσείο, ανεβάζει καθημερινά στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με την πρόοδο των εργασιών.

Η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ, έχει τρία χαρακτηριστικά που τον κάνουν ιδιαίτερο. Το πολύ μεγάλο του μέγεθος (την υποβλητική χρήση φωτός και σκιάσεων και τη σύλληψη της κίνησης σε ένα θέμα που παραδοσιακά θα ήταν ένα στατικό πορτρέτο στρατιωτικών είναι σήμερα πιο εκτεθειμένος από ποτέ στο βλέμμα του κοινού που μπορεί να παρακολουθεί τις επιτόπιες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του.

Από το 1642, όταν ο Ρέμπραντ ζωγράφισε τον πίνακα, αριστούργημα της ολλανδικής Χρυσής εποχής στη ζωγραφική, που ο πλήρης τίτλος του είναι «Ο λόχος της πολιτοφυλακής υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ» μέχρι σήμερα έχουν δοθεί εκατοντάδες ερμηνείες στον συμβολισμό και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην πελώρια ανθρωποκεντρική σύνθεση.

Το αρχικό σχέδιο, ήταν να αρχίσει η δεύτερη φάση της αποκατάστασης του πίνακα το καλοκαίρι του 2020, αλλά αυτό δεν είναι πλέον εφικτό. Θα πραγματοποιηθεί τώρα στις αρχές του 2021 και οι συντηρητές θα δουλεύουν κάτω από άλλες συνθήκες αφού το πρωτόκολλο εργασίας μέσα στο γυάλινο θάλαμο έχει πλέον αναθεωρηθεί ώστε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες που έχει θέσει η κυβέρνηση. Από τώρα και στο εξής πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι δυνατόν να διατηρηθεί μια ελάχιστη φυσική απόσταση 1,5 μέτρων, και αυτό σημαίνει ότι στον θάλαμο που δούλευαν μέχρι 12 άτομα τώρα θα μπορούν να εργάζονται μόνο δυο συγχρόνως.

Το Rijksmuseum αναμένεται να ανοίξει ξανά την 1η Ιουνίου, αλλά η συνήθης χωρητικότητά του για 10.000 επισκέπτες την ημέρα θα μειωθεί σε 2.000 για να επιτρέψει να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις.

Δείτε τον πίνακα με κάθε λεπτομέρεια εδώ.

Read more