Νέα Υόρκη: Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα κλείνει για το κοινό καθώς προσελκύει… αυτοκτονίες
Το μνημειακό γλυπτό στο Μανχάταν προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη
ΤΕΧΝΗ

Νέα Υόρκη: Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα κλείνει για το κοινό καθώς προσελκύει… αυτοκτονίες

Νέα Υόρκη: Το «Δοχείο», ένα οικοδόμημα με ύψος σχεδόν 50 μέτρα, προσφέρει την πιο εντυπωσιακή θέα της πόλης.

Νέα Υόρκη: Το «Δοχείο» παραμένει κλειστό για το κοινό από την Τρίτη 12/1, μετά τον θάνατο ενός 21χρονου που πήδηξε από την κορυφή του.

Αυτή ήταν η τρίτη αυτοκτονία σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ο θάνατος του αυτόχειρα ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την αυτοκτονία μιας 24χρονης γυναίκας από το Μπρούκλιν, από την κορυφή του Δοχείου, στις 21 Δεκεμβρίου. Πέρσι τον Φεβρουάριο, ένας 19χρονος από το Νιου Τζέρσεϊ βούτηξε στο κενό από το Δοχείο. Ήταν η πρώτη αυτοκτονία που συνέβη στο σημείο.

Το οικοδόμημα είναι ένα σπειροειδές κλιμακοστάσιο στο Hudson Yards στο δυτικό Μανχάταν. Έχει ύψος σχεδόν 50 μέτρα και αποτελεί το κεντρικό έκθεμα μιας τεράστιας κατασκευής. Το Δοχείο σχεδιάστηκε από τον Τόμας Χέδεργουϊκ και το Heatherwick Studio. Οι δημιουργοί του το περιγράφουν ως ένα διαδραστικό έργο τέχνης με 154 διασυνδεδεμένα κλιμακοστάσια, σχεδόν 2.500 σκαλιά και 80 κεφαλόσκαλα. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να ανέβουν επάνω του, για να δουν την απίστευτη θέα της Νέας Υόρκης από την κορυφή του, αλλά και τον ποταμό Χάντσον.

Η κατασκευή θεωρείται σημαντική τουριστική ατραξιόν για το Hudson Yards, ένα πρότζεκτ αξίας $25 εκατ. και αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευή συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ιστορία των ΗΠΑ. Αφού εγκαινιάστηκε με σειρά εκδηλώσεων το 2019, πλέον αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον εξαιτίας της επίδρασης της πανδημίας στον τουρισμό και την εργασία. Παραμένει σχεδόν κενό εδώ και πολλούς μήνες.

Επισκέπτες και κριτικοί είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του Δοχείου. Ο Άντρεϊ Γουάκς, πρώην εξωτερικός συντάκτης στο The Architect’s Newspaper έγραψε σε κριτική του το 2016: «Όταν ανεβαίνει κανείς στο Δοχείο, τα κιγκλιδώματα φτάνουν μόλις λίγο πάνω από τη μέση του, σε οποιοδήποτε σημείο μέχρι την κορυφή της κατασκευής. Όμως όταν χτίζεις ψηλές κατασκευές, οι άνθρωποι πηδούν».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ότι η δομή θα παραμείνει «προσωρινά κλειστή» και ότι η εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς στην αποτροπή αυτοκτονιών, μεταξύ άλλων και ψυχιάτρους, για να περιορίσουν τις αυτοκτονίες στο μέλλον.

Ο επικεφαλής του κοινοτικού συμβουλίου της περιοχής Λάουελ Κερν, δήλωσε επίσης σύμφωνα με τους Times ότι ο κατασκευαστής πρόκειται να παρουσιάσει τα προστατευτικά μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει ενώπιον του συμβουλίου, πριν το γλυπτό καταστεί και πάλι επισκέψιμο.

Σε επιστολή του ο Κερν, δήλωσε ότι το συμβούλιο εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής περαιτέρω αποπειρών αυτοκτονίας, είναι η αύξηση του ύψους της περίφραξης. «Μόνο αυτό θα πιάσει», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τον δισταγμό απέναντι στις παρεμβάσεις σε ένα έργο τέχνης, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα στην προκειμένη περίπτωση. «Μετά από τρεις αυτοκτονίες, δεν μπορεί το καλλιτεχνικό όραμα να ιεραρχηθεί μετά την ασφάλεια των πολιτών;»

Οι γέφυρες αποτελούν σταθερά πόλο έλξης για τους αυτόχειρες. Σε αρκετές έχουν προστεθεί φράχτες και άλλα εμπόδια, μετά από μελέτες που έδειξαν ότι αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά.

Read more