Ναυάγιο του Άμστερνταμ: Ένα γυάλινο υποβρύχιο μουσείο in situ μας αποκαλύπτει τα μυστικά του
Μια ξεχωριστή εμπειρία
ΤΕΧΝΗ

Ναυάγιο του Άμστερνταμ: Ένα γυάλινο υποβρύχιο μουσείο in situ μας αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ναυάγιο του Άμστερνταμ: Το ναυάγιο του 18ου αιώνα βρίσκεται στις ακτές του Χέιστινγκς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ναυάγιο του Άμστερνταμ: Το βασικό σχέδιο είναι να αγκυροβοληθεί στο Άμστερνταμ και να μετατραπεί σε υποβρύχιο μουσείο.

Γύρω από το ναυάγιο θα κατασκευαστεί μια γυάλινη δεξαμενή που θα περικλείει το ναυαγισμένο πλοίο του 18ου αιώνα και οι επισκέπτες θα μπορούν να το παρατηρούν ανεμπόδιστα.

Το ολλανδικό πλοίο της εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών με το όνομα «Άμστερνταμ» βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Χέιστινγκς, τον Ιανουάριο του 1749. Το κύτος του ναυαγίου βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην ίδια θέση και μια ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο της πόλης του Άμστερνταμ, Jerzy Gawroński, μεγάλες εταιρείες και τα ναυπηγεία VEKA αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε ένα υποβρύχιο μουσείο που θα μεταφερθεί στο Άμστερνταμ.

Οι 330 ναυτικοί του πλοίου, οι ξυλουργοί, οι στρατιώτες, οι αξιωματικοί και οι επιβάτες έφτασαν στην αγγλική ακτογραμμή, αλλά το πλοίο και όλο το φορτίο του, έμεινε βυθισμένο κάτω από επτά μέτρα άμμου. Το διατηρημένο φορτίο που παραμένει εκεί μέχρι σήμερα προσφέρει μια μοναδική αρχαιολογική ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα για το Άμστερνταμ του 18ου αιώνα και την πολιτιστική κληρονομιά του. Το ναυάγιο του ‘Αμστερνταμ αποκαλύφθηκε το 1969, κατά τη διάρκεια μιας απρόσμενα χαμηλής ανοιξιάτικης άμπωτης.

Το ναυαγισμένο πλοίο θα αποκατασταθεί και θα μετεγκατασταθεί χωρίς να ανασυρθεί ποτέ από το νερό. Στη συνέχεια, το Μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από μια γυάλινη δεξαμενή που θα περικλείει το ναυάγιο και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν το βυθισμένο πλοίο μήκους 40 μέτρων από πολλά σημεία θέασης.

Η τοποθεσία δεν έχει ακόμα βρεθεί, αλλά τα σχέδια είναι σχεδόν έτοιμα. Ένας θόλος θα τοποθετηθεί στην αποβάθρα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική εγκατάσταση και χώρος για τους επισκέπτες.

Η επίσκεψη σε ένα τέτοιο μουσείο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, κάτι μεταξύ επίσκεψης σε ενυδρείο και παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης.

Read more