«Μυστικός Δείπνος»: Δείτε το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε υψηλή ανάλυση – Ποιες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν
Παρατηρείστε από πολύ κοντά τη διασημότερη νωπογραφία
ΤΕΧΝΗ

«Μυστικός Δείπνος»: Δείτε το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε υψηλή ανάλυση – Ποιες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν

«Μυστικός Δείπνος»: Το μεγαλύτερο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πιο συγκεκριμένα το αντίγραφο που έφτιαξαν οι δυο μαθητές του, σαρώθηκε ψηφιακά με μεγάλη λεπτομέρεια και είναι διαθέσιμο online για παρατήρηση.

«Μυστικός Δείπνος»: Το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θεωρείται το μεγαλύτερο έργο του Ιταλού δημιουργού και η μοναδική νωπογραφία του που έχει σωθεί,

Η τοιχογραφία του 15ου αιώνα, βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, στην τραπεζαρία του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε (Santa Maria delle Grazie – Παναγία της Χάριτος), και είναι ένα από τα σημαντικότερα και πολυτιμότερα έργα στην ιστορία της τέχνης και φυσικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αναπαραχθέντα έργα ζωγραφικής.

Ο Ντα Βίντσι στον Μυστικό Δείπνο ακολουθεί την τεχνοτροπία του buonfresco, της πολύ γρήγορης κάλυψης των τοίχων πριν ξεραθεί ο σοβάς. Όμως επειδή αφιέρωσε πιο πολύ χρόνο σε αυτό το έργο επειδή ήθελε να φτιάξει δικά του χρώματα και υλικά για να ζωγραφίσει στον τοίχο, άρχισε η νωπογραφία να φθείρεται. Επίσης ο τοίχος πάνω στον οποίο είχε ζωγραφιστεί ο Μυστικός Δείπνος ήταν εκτεθειμένος στη βροχή και τον άνεμο, ενώ ένα υπόγειο ρυάκι τον έκανε να είναι πάντα υγρός. Το 1620, επίσης, τα κατοχικά ισπανικά στρατεύματα προκάλεσαν φθορές στον τοίχο, ενώ διακόσια χρόνια μετά τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έδεναν τα άλογά τους εκεί. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία φθορά τη τοιχογραφίας για την οποία δεν θα είχαμ τόσες πληροφορίες σήμερα εάν δεν αναλάμβανα δράση οι δύο μαθητές του Giampietrino και Boltraffio.

Αυτοί δημιούργησαν μια ελαιογραφία σε καμβά που άντεξε στον χρόνο. Αυτή η ελαιογραφία είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο μετά από μια συνεργασία της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών και της Google Arts & Culture.  Το αντίγραφο που κατέχει η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1515 και στο 1520 και αποδίδεται στους μαθητές του Giampietrino και Giovanni Antonio Boltraffio.

Η Google χρησιμοποίησε την Art Camera για να σαρώσει τον «Μυστικό Δείπνο», και 19 άλλα έργα της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών, δημιουργώντας τελικές εικόνες με πάνω από ένα δισεκατομμύριο pixel. Χάρη στη νέα σάρωση, οι χρήστες μπορούν να μεγεθύνουν την εικόνα σαν να την παρατηρούν από απόσταση λίγων μόνο εκατοστών. Στο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτυπώνεται η στιγμή που ο Ιησούς αποκαλύπτει ότι ένας από τους 12 μαθητές του θα τον προδώσει. Στην νωπογραφία, κάθε πρόσωπο έχει τη δική του έκφραση σύμφωνα με τις βιβλικές περιγραφές.

Οι λεπτομέρειες

Ο πίνακας αντίγραφο είναι μία πολύ χρήσιμη πηγή για τους μελετητές και χρησιμοποιήθηκε ως αναφορά όταν το πρωτότυπο αποκαταστάθηκε μεταξύ κατά την εικοσαετία 1979-1999. Οι λεπτομέρειες που αναδεικνύονται μέσα από τη στενή παρατήρηση του έργου είναι για παράδειγμα, ένα δοχείο αλατιού που βρίσκεται, αναποδογυρισμένο, δίπλα στο δεξί χέρι του Ιούδα. Το χυμένο αλάτι θεωρείτο κακός οιωνός. Οι σκιές στο πρόσωπο του Ιούδα, το πουγγί του και το χυμένο αλάτι αποτελούν μία αναφορά στο ότι ο Ιούδας θα προδώσει τον Ιησού λίγο μετά τη σκηνή.

Από την άλλη ο μαθητής του ο Πέτρος κρατά ένα μαχαίρι, που αποτελεί αναφορά στο γεγονός στο ότι θα κόψει το αυτί ενός στρατιώτη προσπαθώντας να σταματήσει τη σύλληψη του Ιησού. Στον πίνακα φαίνονται επίσης τα πόδια του Ιησού.

Περισσότερο από μια δεκαετία πριν, δημιουργήθηκε μια σάρωση 16-δισεκατομμυρίων pixel του Μυστικού Δείπνου στο Μιλάνο. Σύμφωνα με το Smithsonian η σύγκριση των δύο σαρώσεων αποκαλύπτει μικρές διαφορές, όπως στην τοποθέτηση του δεξιού χεριού του Ιησού σε ένα ποτήρι κρασί, μεταξύ των δύο του πρωτοτύπου και του αντιγράφου των Giampietrino και Boltraffio. Ένα άλλο αντίγραφο, που ζωγράφισε ο ίδιος ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ανακαλύφθηκε το 2018.

Δείτε τον «Μυστικό Δείπνο» σε υψηλή ανάλυση εδώ.

Read more

ΤΕΧΝΗ

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Η ιστορία του πιο ακριβού πίνακα στην ιστορία της τέχνης γίνεται θεατρικό έργο

ΤΕΧΝΗ

Γκαλερί Gagosian: Νέος χώρος στην Αθήνα και εγκαίνια με Brice Marden

ΤΕΧΝΗ

Η τέχνη πίσω από το «Black Is King»: Η Beyonce δημιούργησε ένα άλμπουμ με τους καλύτερους καλλιτέχνες και επιμελητές στον κόσμο

ΤΕΧΝΗ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Δείτε πως θα ήταν τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αν δεν είχε περάσει ο χρόνος από πάνω τους

ΤΕΧΝΗ

Πανσέληνος Αυγούστου 2020: Όλα όσα θα συμβούν κάτω από το φως του φεγγαριού

ΤΕΧΝΗ

Petrit Halilaj: Τεράστια λουλούδια και φωλιές πουλιών σε διάλογο με το πάρκο της πόλης της Μαδρίτης

ΤΕΧΝΗ

Picasso: Δύο μνημειακές τοιχογραφίες του καλλιτέχνη αφαιρέθηκαν από κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, γλυτώνοντας την κατεδάφιση

ΤΕΧΝΗ

Βαν Γκογκ: Μια καρτ-ποστάλ υπέδειξε την τοποθεσία που ζωγράφισε το τελευταίο του έργο πριν αυτοκτονήσει