Μουσείο Munch: Τα έργα του ζωγράφου αποκτούν νέα στέγη σε ένα παραθαλάσσιο μουσείο 13 ορόφων
Ένα κάθετο μουσείο
ΤΕΧΝΗ

Μουσείο Munch: Τα έργα του ζωγράφου αποκτούν νέα στέγη σε ένα παραθαλάσσιο μουσείο 13 ορόφων

Μουσείο Munch: Πρόκειται να ανοίξει φέτος το καλοκαίρι στην Bjørvika στη Νορβηγία, την πατρίδα του διάσημου ζωγράφου.

Μουσείο Munch: Το μουσείο αποτελεί ένα πολυαναμενόμενο project, που θα αναδείξει τη σπουδαία κληρονομιά του μεγάλου καλλιτέχνη.

Η συλλογή του μουσείου θα περιλαμβάνει 42.300 προσωπικά αντικείμενα και 26 χιλιάδες έργα του Έντβαρντ Μουνκ, μεταξύ των οποίων και εκδοχές των δύο μεγαλύτερων αριστουργημάτων του, της «Κραυγής» και του Ήλιου», της εμβληματικής τοιχογραφίας του Μουνκ για το Πανεπιστήμιο του Όσλο. Παράλληλα, θα φιλοξενεί και εκθέσεις «ομοϊδεατών» καλλιτεχνών του Μουνκ, κλασικών και σύγχρονων.

«Οι μόνιμες εκθέσεις μας θα προέρχονται από τη συλλογή μας, ενώ για πρώτη φορά αυτά τα έργα θα έχουν τον χώρο που τους αξίζει. Θα μπορείτε να θαυμάσετε τα μεγαλειώδη έργα του Μουνκ, τους μεγαλύτερους πίνακες που δημιούργησε, σε μία ειδικά σχεδιασμένη διώροφη γκαλερί» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Στόχος είναι το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ, που ονομάζεται «MUNCH», να αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για τους λάτρεις του Νορβηγού ζωγράφου.

«Το νέο μουσείο μας επικεντρώνεται στη σημασία της συλλογής αυτής για την πολιτισμική μας κληρονομιά, όχι μόνο στην Νορβηγία, αλλά παγκοσμίως» ανέφερε ο διευθυντής του MUNCH, Στάιν Όλαβ Χένρικσεν. «Παράλληλα, οι συνεργασίες μας με άλλα μουσείο θα μας δώσουν την ευκαιρία να φέρουμε στη Νορβηγία έργα που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά εδώ» πρόσθεσε.

Μαζί με την Βιβλιοθήκη Deichman και την νέα Όπερα, που άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους, το νέο εντυπωσιακό μουσείο του Munch παίρνει θέση ανάμεσα σε μία τριάδα σημαντικών κτιρίων για τον πολιτισμό στην περιοχή Bjørvika, η οποία έχει μεταμορφωθεί από λιμένας σε μία γειτονιά αφιερωμένη στην κουλτούρα.

Το υπερσύγχρονο κτίσμα, που θα αντικαταστήσει το παλιότερο και λιγότερο εντυπωσιακό «σπίτι» του μουσείου, αποτελεί έργο του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Estudio Herreros. Θα αποτελείται από 11 εκθεσιακές αίθουσες, η καθεμία διαφορετικού μεγέθους τόσο σε πλάτος όσο και σε μήκος, αφού το ύψος κάθε οροφής θα ποικίλλει.

Παράλληλα, το μουσείο είναι έτσι χτισμένο, ώστε να εξοικονομεί ενέργεια, με στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου κατά 50%. Ο φυσικός εξαερισμός, οι διακριτές κλιματικές ζώνες και πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Όσο για τον… ιδιαίτερο σχεδιασμό του μουσείο, ο αρχιτέκτονας Χουάν Χερρέρος δήλωσε στο περιοδικό Architectural Digest: «Γνωρίζαμε ότι το να προτείνουμε ένα κάθετο μουσείο ήταν ρίσκο. Αλλά ο Μουνκ σίγουρα θα το ενέκρινε».

Read more