Μουσείο Μπενάκη: Απολάυστε διαδικτυακά την έκθεση του Ιρανού ζωγράφου Ali Banisadr σε διάλογο με σπάνια κινέζικα κεραμικά
The Caravan, 2020, Oil on Linen
ΤΕΧΝΗ

Μουσείο Μπενάκη: Απολάυστε διαδικτυακά την έκθεση του Ιρανού ζωγράφου Ali Banisadr σε διάλογο με σπάνια κινέζικα κεραμικά

Μουσείο Μπενάκη: Η διαδικτυακή ξενάγηση θα είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, στις 19.00.

Μουσείο Μπενάκη: Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτριά της έκθεσης Πολύνα Κοσμαδάκη, τη διευθύντρια της Γκαλερί Thaddaeus Ropac στο Παρίσι Ξένια Γερουλάνου και τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον καλλιτέχνη και το έργο του.

Η έκθεση έχει τον τίτλο, «ALI BANISADR. Ultramarinus – Πέρα από τη θάλασσα» και περιλαμβάνει πίνακες του ζωγράφου σε διάλογο με σπάνια κινέζικα κεραμικά από τις συλλογές του Μουσείου. Ο πειραματισμός με το χρώμα, η κατασκευή φανταστικών τοπίων, η κριτική ερμηνεία σύγχρονων κρίσεων συσχετίζονται εδώ με την ιστορία της ζωγραφικής και της χρήσης του χρώματος Ultramarine.

Η έκθεση του καλλιτέχνη είναι εμπνευσμένη από το μαγικό μπλε χρώμα ultramarine, στο οποίο έχουν αποδοθεί στο παρελθόν ιδιότητες αφύπνισης του υπερβατικού στοιχείου και της ανώτερης συνείδησης.

Πρόκειται για την παρθενική ατομική έκθεση στη χώρα μας του Ιρανού καλλιτέχνη ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη έχοντας προσελκύσει με τη δουλειά του το έντονο ενδιαφέρον κοινού και κριτικών.

Στην έκθεση, μέσα από τον διάλογο χαρακτηριστικών πινάκων όλης της πορείας του καλλιτέχνη και κεραμικών κινεζικής τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, επιχειρείται μία προβολή του παρελθόντος στο παρόν και μια ελεύθερη αναμόχλευση μορφών, πηγών και αφηγήσεων με όχημα το δυναμικό χρώμα που κυριαρχεί στα εκρηκτικά αυτά τοπία. Ειδικότερα, μια ενότητα έργων σε μπλε και λευκά χρώματα λειτουργεί ως ένα είδος δοκιμίου πάνω στους συμβολισμούς και τις «μαγικές» ιδιότητες του μπλε.

Ο Ali Banisadr είναι ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους σύγχρονους ζωγράφους, του οποίου τα έργα εκτέθηκαν πρόσφατα στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Η προσέγγιση του Banisadr συνδέει στενά την αντίληψη του ήχου με το χρώμα και τη μορφή. Οι φιγούρες, τα σχήματα, και οι χρωματικές αντιθέσεις στα έργα του προέρχονται από μνήμες των παιδικών του χρόνων στην Τεχεράνη: ο ήχος εκρήξεων και μαχών διαπερνά τα πολυπληθή τοπία του, που αναφέρονται στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ.

‼Η πρώτη ατομική έκθεση του Ιρανού καλλιτέχνη Ali Banisadr στην Ελλάδα με τίτλο «Ultramarinus – Beyond the Sea / Πέρα…

Δημοσιεύτηκε από The Benaki Museum στις Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Read more