Μουσείο Ακρόπολης: Τμήμα ανδρικής κεφαλής της ζωφόρου του Παρθενώνα επιστρέφει στην αρχική της θέση
Η διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ισχυρή
ΤΕΧΝΗ

Μουσείο Ακρόπολης: Τμήμα ανδρικής κεφαλής της ζωφόρου του Παρθενώνα επιστρέφει στην αρχική της θέση

Μουσείο Ακρόπολης: Σε μια κίνηση καλής συνεργασίας προχωρούν δυο μεγάλα μουσεία της χώρας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Μουσείο Ακρόπολης: Ένα τμήμα ανδρικής κεφαλής που ανήκει στη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα και βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιστρέφει στο Μουσείο Ακρόπολης για να τοποθετηθεί στην αρχική του θέση.

Η κίνηση αυτή δείχνει τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση τους με τα αυθεντικά ευρήματα. Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης, «Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), με το πέρας της έκθεσης, το τεμάχιο αυτό του γλυπτού θα έρθει στο Μουσείο Ακρόπολης γιατί εδώ ανήκει, ως μια κίνηση που αφενός μεν δηλώνει τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και σαν μια συμβολική κίνηση για μια άλλη νοοτροπία μεταξύ των μουσείων. Υπάρχουν εκθέματα στο ΕΑΜ τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν με δάνεια μακράς διαρκείας από άλλα ελληνικά μουσεία για να αποδοθούν αποκατεστημένα και υπάρχουν εκθέματα στο Μουσείο Ακρόπολης από τα οποία επίσης λείπουν κάποια τμήματα που φιλοξενούνται σήμερα, στις αποθήκες συνήθως, άλλων μουσείων. Πρέπει λοιπόν σήμερα να εγκαινιάσουμε τουλάχιστον για τα κρατικά μουσεία μια άλλη νοοτροπία. Μια νοοτροπία συνεργασίας και μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και αντικείμενα τα οποία μπορούν σε ένα άλλο κρατικό μουσεία να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής εξέφρασε τη χαρά του για τη χειρονομία. «Είναι μια αρχή τόσο στον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο και μιας άλλης νοοτροπίας μεταξύ των ελληνικών δημοσίων μουσείων», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Αίθουσα του Παρθενώνα είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να υπάρχουν έτοιμες οι υποδοχές για την επιστροφή των γλυπτών, «γιατί ήμασταν πάντα αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να γίνει. Και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα ο νέος αυτός τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία του ελληνικού κράτους», συμπλήρωσε.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Το Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον αγώνα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι η στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι πια ένας αποικιοκρατικός μουσειακός οργανισμός του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στη διεθνή ηθική που αφορούν σήμερα στην επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, των κλεμμένων ή των λαθραίων εξαχθέντων, άρα παρανόμως, πολιτιστικών αγαθών», επισήμανε η υπουργός.

Read more