Μουσείο Ακρόπολης: Ψηφιακή αναβάθμιση για το σημαντικότερο μουσείο της χώρας – Μπορείτε να θαυμάσετε τα εκθέματα online
Το μουσείο έγινε ψηφιακό
ΤΕΧΝΗ

Μουσείο Ακρόπολης: Ψηφιακή αναβάθμιση για το σημαντικότερο μουσείο της χώρας – Μπορείτε να θαυμάσετε τα εκθέματα online

Μουσείο Ακρόπολης: Ένα μεγάλο έργο υλοποιήθηκε ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα εκθέματα ενός μουσείου-σύμβολου της Ελλάδας.

Μουσείο Ακρόπολης: Το μουσείο αναβάθμισε σημαντικά την ψηφιακή του παρουσία με το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» που μόλις ολοκληρώθηκε (Π.Ε.Π «Αττική 2014-2020»).

Το σύνολο των εκθεμάτων του Μουσείου Ακρόπολης μπορεί να θαυμάσει κανείς μέσω της ιστοσελίδας του, με αναλυτικές πληροφορίες, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιστότοπος εξασφαλίζει πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός για άτομα με μειωμένη όραση.

Η σάρωση μεγάλου μέρους του αρχειακού υλικού των συλλογών του Μουσείου εμπλούτισε σημαντικά το ψηφιακό του αποθετήριο και διασφάλισε τη μακροχρόνια διατήρηση και την αποτελεσματική διαχείριση του πολύτιμου αυτού υλικού. Συγκεκριμένα ψηφιοποιήθηκαν 496 χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής και 7.500 δελτία συντήρησης κινητών ευρημάτων.

Περίπου πεντακόσια πενήντα εκθέματα του Μουσείου φωτογραφήθηκαν από όλες τις όψεις. Οι έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, συνέβαλλαν σημαντικά στην τεκμηρίωση των εκθεμάτων του, στην προβολή των συλλογών του και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στο ευρύ κοινό και την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Επιπλέον, τα τρισδιάστατα μοντέλα που παράχθηκαν βοηθούν στην κατανόηση της πολυπλοκότητας των επιφανειών και της γεωμετρίας των αρχαίων έργων, συμβάλουν στην πληρέστερη τεκμηρίωσή τους, προωθούν την ανάπτυξη της έρευνας γύρω από αυτά και αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών.

Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου Ακρόπολης δημιουργήθηκε μια ειδική ιστοσελίδα, που απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών (www.acropolismuseumkids.gr), τα οποία προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας.

Read more