Μια περιήγηση στα μουσεία όλου του κόσμου με μάσκες – Η νέα πραγματικότητα
Η νέα κανονικότητα
ΤΕΧΝΗ

Μια περιήγηση στα μουσεία όλου του κόσμου με μάσκες – Η νέα πραγματικότητα

Μουσεία: Οι περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει σταδιακά, να επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

Μουσεία: Τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού είχαν κλείσει σε όλο τον κόσμο από το τέλος Μαρτίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου τα μουσεία υποδέχονται το κοινό τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός επισκεπτών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και ότι άλλο προβλέπεται από τις αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία όλου του κόσμου, όπου η επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας συνοδεύεται υποχρεωτικά πλέον από τη χρήση μάσκας. Τo Associated Press έκανε ένα φωτορεπορτάζ με εικόνες μουσείων, που η ανάγκη του κόσμου για την επαφή με την τέχνη και τη μάθηση ξεπερνάει τον φόβο της πανδημίας.

Royal Museum of Fine Arts, Βρυξέλλες © AP Photo/Francisco Seco

Witte Museum, Σαν Αντόνιο, Τέξας © AP Photo/Eric Gay

Green Vault Museum, Δρέσδη © AP Photo/Jens Meyer

Rijksmuseum, Άμστερνταμ © AP Photo/Peter Dejong

Μουσείο Λούβρου, Λενς © AP Photo/Michel Spingler

European Art Gallery, Βουκουρέστι © AP Photo/Vadim Ghirda

Μουσείο Prado, Μαδρίτη © AP Photo/Manu Fernandez

Puppetry Museum, Τζακάρτα, Ινδονησία © AP Photo/Dita Alangkara

Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, Λευκωσία © AP Photo/Petros Karadjias

Γκαλερί Tretyakov, Μόσχα © AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Κέντρο George Pompidou, Μουσείο Beaubourg, Παρίσι. Έκθεση του Christo. © AP Photo/Thibault Camus

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα © AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μουσείο Prado, Μαδρίτη | © AP Photo/Manu Fernandez 

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Οι κανόνες για τους επισκέπτες

 • Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους.
 • Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.
 • Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
 • Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
 • Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

Τι θα γίνει με τα εισιτήρια

 • Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.
 • Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων

 • Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κοκ), πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό.
 • Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο.
 • Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.
 • Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών.
 • Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.

Read more