Λονδίνο: Η εκκλησία που έχουν παίξει οι Coldplay και η Florence and the Machine ανακαινίζεται
Ένας χώρος ιδανικός για συναυλίες και πολιτιστικές δράσεις
ΤΕΧΝΗ

Λονδίνο: Η εκκλησία που έχουν παίξει οι Coldplay και η Florence and the Machine ανακαινίζεται

Λονδίνο: Μια εκκλησία που λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος λατρείας αλλά και πολιτισμού.

Λονδίνο: Η εκκλησία St John στο Hackney του Λονδίνου έχει εκτός από θρησκευτική και μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Βρετανός σχεδιαστής John Pawson συνεργάστηκε με το στούντιο αρχιτεκτονικής Thomas Ford & Partners για την ανακαίνιση της, ώστε να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα όχι μόνο ως χώρος λατρείας αλλά και πολιτισμού.

Η επισκευή και η ανακαίνιση του χώρου είναι το πρώτο εκκλησιαστικό έργο του Pawson στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχικού σχεδιασμού του ναού που είχε επικαλυφθεί από προηγούμενες ανακαινίσεις.

Οι εργασίες για την ανακαίνισή της είχαν ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση του κοινού όχι μόνο για περισυλλογή και προσευχή, αλλά και για σύνδεση και αλληλεπίδραση μεταξύ τους, μέσα από εκδηλώσεις πέρα από την αρχική της χρήσης ως τόπου λατρείας.

Η εκκλησία αποκτά ένα σύγχρονο συμβολισμό ως πολιτισμικός χώρος με μια σειρά από σύγχρονα έπιπλα και καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές. Σε αυτό τον ναό άλλωστε, έχουν παίξει οι Coldplay και η Florence and the Machine τα τελευταία χρόνια και ο νέος της σχεδιασμός έχει στόχο τη δημιουργικότητα σε συνδυασμό με τις ιερές και κοσμικές δραστηριότητες.

Έχει αποκατασταθεί κι επισκευαστεί η οροφή του ναού του 18ου αιώνα, ενώ η στοά της κύριας εισόδου έχει ανακαινιστεί με ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια.

Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε σκούρο ξύλο δρυός αλλά και νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία για να καθορίσει τους διαφορετικούς χώρους και λειτουργίες μέσα στο σώμα της εκκλησίας και να τονίσει τις διαφορές με την παλιά δομή του ναού, και το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον.

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση με άξονα την ένταξη των κτιρίων μιας περιοχής στις σύγχρονες δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα μιας κοινωνίας, βρίσκει σε αυτή την περίπτωση ένα ιδανικό παράδειγμα προς μίμηση.

Read more