Λονδίνο: Ένα φουτουριστικό, παραμυθένιο δάσος στο κέντρο της πόλης για τις γιορτές
Πολύχρωμα, φωτεινά δέντρα από τα κέλτικα δάση
ΤΕΧΝΗ

Λονδίνο: Ένα φουτουριστικό, παραμυθένιο δάσος στο κέντρο της πόλης για τις γιορτές

Λονδίνο: Ιδιαίτερες οι φετινές γιορτινές ημέρες με ιδιαίτερους και διαφορετικούς στολισμούς στις μεγάλες πόλεις.

Λονδίνο: Στη μεγάλη πρωτεύουσα της Ευρώπης στήθηκε στην καρδιά της πόλης, ένα διαφορετικό δάσος.

Με ύψος 11 μέτρα, η εγκατάσταση «Electric Nemeton» που δημιούργησε το Sam Jacob Studio, είναι μια φουτουριστική προσέγγιση στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ειδικά στα δέντρα που υπήρχαν στα αρχαία κέλτικα άλση και λέγονταν Nemetons.

Η εγκατάσταση αποτελείται από μια συστάδα πράσινων, πυραμιδοειδών δομών που μιμούνται ένα δάσος με χριστουγεννιάτικα δέντρα. «Ένα παραμυθένιο δάσος με σύγχρονη αρχιτεκτονική» όπως αναφέρουν οι δημιουργοί, που στήθηκε ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της Granary Square στο King’s Cross του Λονδίνου.

Το ιδιαίτερο ντιζάιν είναι εμπνευσμένο από τα δέντρα που υπήρχαν στα αρχαία κέλτικα άλση και ονομάζονταν Nemetons και κάποτε χρησίμευαν ως τόποι λατρευτικών συγκεντρώσεων, σε μια  μια φουτουριστική προσέγγιση.

Οι περαστικοί από την πλατεία στο King’s Cross μπορούν να βαδίσουν κάτω από την τεσσάρων μέτρων ύψους πέργκολα, η οποία στηρίζεται σε ατσάλινους κορμούς. Το λονδρέζικο στούντιο θέλησε να λειτουργήσει η εγκατάσταση ως «κοινωνική χειρονομία», προσφέροντας έναν ανοιχτό χώρο στον οποίο ο κόσμος μπορεί να επισκεφτεί με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας.

Όπως όλες οι παραδόσεις για τα χειμωνιάτικα δέντρα, ο συμβολισμός έχει να κάνει με το να αποδιώξει τη σκοτεινιά και να είναι μια ελπιδοφόρα χειρονομία για την επάνοδο του ήλιου, για την επιστροφή στην κοινωνική και δημόσια ζωή μας.

Read more