Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Η Μάρω Δούκα τιμάται με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
Η συγγραφέας τιμήθηκε για την προσφορά της στα γράμματα
ΤΕΧΝΗ

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Η Μάρω Δούκα τιμάται με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα, τιμήθηκε η συγγραφέας Μάρω Δούκα.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Το υπουργείο Πολιτισμού απένειμε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για φέτος.

Αναλυτικά:

  • Με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, βραβεύεται ο Γιώργος Παπαδάκης, για το έργο του Ο ταχυδρόμος, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
  • Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το έργο του Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες, εκδόσεις Κίχλη, και στη Δήμητρα Κολλιάκου για το έργο της Αλφαβητάρι εντόμων, εκδόσεις Πατάκη.
  • Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χάρη Βλαβιανό για το έργο του Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, εκδόσεις Πατάκη.
  • Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου για το έργο του Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017, εκδόσεις Πόλις.
  • Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Μαρία Καραγιάννη και Μ.Ζ. Κοπιδάκη για το έργο τους Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890), εκδόσεις Καστανιώτη.
  • Το Ειδικό Βραβείο για Βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το έργο του Καινούργια μέρα, εκδόσεις Καστανιώτη.
  • Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα περιοδικά Νησίδες και Συριανά Γράμματα.

Το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθεί Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, αλλά η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην απονεμηθεί.

Μάρω Δούκα

Η Μάρω Δούκα, είναι μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας. Γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Το 1966 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έκτοτε ζει. Αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1974, με τις νουβέλες “Η πηγάδα”, “Κάτι άνθρωποι”, και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μία ακόμη νουβέλα, δύο συλλογές διηγημάτων, εννέα μυθιστορήματα (πιο πρόσφατο, “Έλα να πούμε ψέματα”, 2014) και δύο συλλογές κειμένων “Ο πεζογράφος και το πιθάρι του” (1992), “Τίποτα δεν χαρίζεται” (2016), ενώ το 2005 εξέδωσε “Τα μαύρα λουστρίνια” στο πλαίσιο της σειράς “Η κουζίνα του συγγραφέα” των εκδόσεων “Πατάκη”.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα “Αρχαία σκουριά” με το Β’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα “Πλωτή πόλη” και με το Βραβείο Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα “Αθώοι και φταίχτες”, για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο Balkanika και το Βραβείο “Καβάφη”. Για το μυθιστόρημα “Έλα να πούμε ψέματα” έχει τιμηθεί με το βραβείο “Νίκος Θέμελης” του ηλεκτρονικού περιοδικού “Αναγνώστης”. Διηγήματα και μυθιστορήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Read more