Κώστας Τσόκλης: Τα «χειροποίητα» δέντρα του μας περιμένουν στο μουσείο της Τήνου
Το Δέντρο διαχρονική πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη
ΤΕΧΝΗ

Κώστας Τσόκλης: Τα «χειροποίητα» δέντρα του μας περιμένουν στο μουσείο της Τήνου

Κώστας Τσόκλης: Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο μας υποδέχεται από την 1η Ιουλίου με την έκθεση «Δέηση» του εικαστικού.

Κώστας Τσόκλης: Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι τo «Δέντρo», η διαχρονική πηγή έμπνευσης του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

Ο Κώστας Τσόκλης γεμίζει τις αίθουσες του μουσείου με τα δέντρα του φτιαγμένα από ξύλα, καθρέπτες, χαρτιά, δοκάρια από ράγες τρένου, ανθισμένα και αισιόδοξα. Έργα που δημιουργήθηκαν μέσα σε μια δύσκολη χρονιά.

Ο Καλλιτέχνης συνεχίζει να είναι δημιουργικός στα 90 του χρόνια. Το 1973 είχε μιλήσει για την αρχή της ενασχόλησης του με τα δέντρα που χαρακτηρίζουν την τέχνη του. «Μια μέρα, μια μικρή αποκάλυψη, έγινε ο καινούργιος οδηγός της σκέψης – ευαισθησίας μου», έγραφε το 1973, ο Κώστας Τσόκλης για να εξηγήσει αμέσως μετά: «Ένα δέντρο, που η συνεχώς μεταβαλλόμενη εικόνα του ομόρφαινε τη ζωή μου, έσπασε και μου αποκάλυψε τη συγκεκριμένη και διαρκή του αλήθεια: “το ξύλο”, που ήταν τόσο καιρό κρυμμένο κάτω από την εφήμερη εικόνα του. Kαι αγάπησα με πάθος αυτή τη θαυμάσια πληγή και βρήκα μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο αντικείμενο, την ύλη και τη φύση, και με την τελευταία μου δουλειά προσπαθώ να ενώσω σ’ ένα μόνο καλλιτεχνικό γεγονός, την εικόνα, την πηγή της εικόνας και τη χρησιμοποίηση αυτής της πηγής».

Τα δέντρα του Κώστα Τσόκλη

Από τον καταπλακωμένο κορμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την «Τεράστια νεκρή φύση», (ένα δέντρο κρεμασμένο από γερανό έξω από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), το 2011, το «Υπόγειο Πάρκο» στον σταθμό Εθνική Άμυνα του μετρό της Αθήνας και μέχρι στα πιο πρόσφατα έργα του που παρουσιάζονται φέτος στο Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», ο εικαστικός καλεί το βλέμμα του θεατή να δει πέρα από την εικόνα.

Το μουσείο βρίσκεται στον Κάμπο της Τήνου, το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», ανοίγει από την 1η Ιουλίου με την έκθεση «Δέηση» και θέμα εφέτος, το Δέντρο σε διάφορες μορφές του.

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου κυριαρχούν 12 μορφές. Παρατηρώντας το δέντρο στον καθρέφτη, την προσοχή τραβούν τα παιχνιδίσματα των σκιών που δημιουργούνται ανάλογα με το σημείο στο οποίο στέκεσαι. Η χρήση αυτούσιων των υλικών (πέτρες, ξύλο, χώμα) δημιουργούν φανταστικά περιβάλλοντα που σε καλούν να τα ανακαλύψεις. Στη δεύτερη αίθουσα του, παρουσιάζονται έργα από τη συλλογή του μουσείου και έργα που ανήκουν στον καλλιτέχνη, με το ίδιο πάντα θέμα και ενώ αρχικά σε προβληματίζουν για την καταστροφή της φύσης, στη συνέχεια αν αφεθείς στο να σε οδηγήσουν οι ζωγραφικές χειρονομίες στο νέο εικαστικό χώρο που δημιουργούν, μπορείς να βυθιστείς στο χρώμα και στο χώρο του.

Στην επάνω αίθουσα παρουσιάζεται μια σειρά σχεδίων με τίτλο «Διαδρομή», στην οποία ο καλλιτέχνης, λίγο ειρωνευόμενος και λίγο σοβαρολογώντας, παρουσιάζει τη μακρόχρονη σχέση του με την τέχνη σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής πορείας του, κουβαλώντας το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί απέναντι στη σύγχρονη τέχνη, και πώς αυτό το διαχειρίστηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 01 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Read more