Κολοσσαίο: Υπερσύγχρονο δάπεδο στην αρένα του μνημείου θα φιλοξενεί εκδηλώσεις
Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες
ΤΕΧΝΗ

Κολοσσαίο: Υπερσύγχρονο δάπεδο στην αρένα του μνημείου θα φιλοξενεί εκδηλώσεις

Κολοσσαίο: Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Αρχαίας Ρώμης θα αξιοποιηθεί για σύγχρονες παραστάσεις.

Κολοσσαίο: Η μεγάλη τεχνολογική παρέμβαση θα δώσει  την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν το μνημείο μέσα από την αρένα του αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να προσθέσει ένα αναδιπλούμενο πάτωμα στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου στη Ρώμη, ώστε να γίνονται παραστάσεις εντός της αρένας. Σύμφωνα με τα σχέδια που αναπτύχθηκαν από το Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου και το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, θα αποκατασταθεί και ο όροφος της αρένας που έχει αποσυντεθεί από τη φθορά του χρόνου.

Καθώς το Κολοσσαίο ήταν στην αρχαιότητα χώρος αγώνων με ελεύθερη είσοδο, που διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για την ευχαρίστηση των υπηκόων τους, η βασική ιδέα πίσω από το έργο αυτό είναι να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το μνημείο εν μέρει, για τον αρχικό του σκοπό.

«Η ανοικοδόμηση της αρένας του Κολοσσαίου είναι μια υπέροχη ιδέα», δήλωσε ο υπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριοτήτων και τουρισμού Dario Franceschini. «Θα είναι μια μεγάλη τεχνολογική παρέμβαση που θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα υπόγεια αλλά και να θαυμάσουν την ομορφιά του Κολοσσαίου από το κέντρο της αρένας».

Στόχος είναι να ξαναχρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του δαπέδου της αρένας του Κολοσσαίου πάνω από τα περίτεχνα και πολύπλοκα διώροφα υπόγειά του, τα οποία περιείχαν ογδόντα ανελκυστήρες για να φέρουν ζώα και μονομάχους απευθείας στην αρένα. Το αναδιπλούμενο δάπεδο εγκατεστημένο πάνω από τα υπόγεια, μπορεί να καλυφθεί έτσι ώστε να προστατεύεται από τις κακές καιρικές συνθήκες και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραστάσεις.

Το Υπουργείο σχεδιάζει την παρέμβαση με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ταυτόχρονα την αντίληψη του επιπέδου της αρένας στο οποίο έλαβαν χώρα τα παιχνίδια και το όραμα του περίπλοκου συστήματος των υποκείμενων δομών και μηχανισμών. Το αναδιπλούμενο δάπεδο που πρόκειται να κατασκευαστεί έως το 2023 θα περιλαμβάνει μια σειρά ανελκυστήρων για τη σύνδεση του υπόγειου χώρου με το δάπεδο της αρένας και αναμένεται να κοστίσει 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος, το 80 μ.Χ. Ονομαζόταν Αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.

Το Κολοσσαίο είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρώμης και μέρος της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς, με εκατομμύρια τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι διαμορφώσεις αυτές θα βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών και θα προσφέρουν μια καλύτερη εικόνα της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν αλλά και του τρόπου διασκέδασης της εποχής εκείνης.

Read more