Κimono: Kyoto to Catwalk: Η πρώτη μεγάλη έκθεση για την παραδοσιακή ιαπωνική φορεσιά στο V&A Museum
Η κομψή ιστορία ενός ενδύματος
ΤΕΧΝΗ

Κimono: Kyoto to Catwalk: Η πρώτη μεγάλη έκθεση για την παραδοσιακή ιαπωνική φορεσιά στο V&A Museum

Κimono: Kyoto to Catwalk: Το απόλυτο σύμβολο της Ιαπωνίας, το κιμονό, ως μια δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη εικόνα της μόδας.

Κimono: Kyoto to Catwalk: Η έκθεση στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Η έκθεση παρουσιάζει την παραδοσιακή ιαπωνική φορεσιά ως μια δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη εικόνα της μόδας. Κιμονό από την πλούσια ιστορία της Ιαπωνίας προβάλλονται ως εκθέματα,  αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία της μόδας του ενδύματος σε όλη του τη δόξα.

Από τους Jedi, του Star Wars έως τον John Galliano, βλέπουμε την ιστορία ενός πολύτιμου ενδύματος.

Το κιμονό συνοδεύεται ως παραδοσιακό ένδυμα και από την αντίστοιχη κοινωνική θέση αυτού που το φοράει, αλλά και την ταυτότητα του καθενός. Τα κιμονό για παράδειγμα, των νεαρών γκεϊσών σε μικρή ηλικία, από την πόλη του Κιότο, με την πλούσια και χρωματιστή διακόσμηση στα μοτίβα του υφάσματος, προβάλλονται στη συλλογή του μουσείου καταγράφοντας την πορεία του συγκεκριμένου ρούχου από το 1660 μέχρι και τις μέρες μας.

Η έκθεση είναι από τις πιο φιλόδοξες της χρονιάς και ίσως η πρώτη στην Ευρώπη που εξερευνά σε βάθος την τεράστια και κοινωνική σημασία του κιμονό, διαπερνώντας την πορεία του από τις παραδοσιακές του ρίζες (στα μέσα του 16ου αιώνα) έως και την πρόσφατη ανανεωμένη επανεμφάνιση του, στην ιαπωνική κουλτούρα αλλά και διαχρονικά ως στοιχείο της μόδα στη Δύσης. Αποκαλύπτει κομψά τους τρόπους με τους οποίους αυτό το φαινομενικά απλό, προφανώς αμετάβλητο ρούχο έχει μεταφέρει αιώνες πολιτισμού και φαντασίας στις πτυχές του υφάσματος του.

Με πάνω από 315 έργα που εμφανίζονται στην εξειδικευμένη αυτή έκθεση βλέπουμε την επιρροή του κιμονό στη δουλειά του Alexander McQueen θαυμάζοντας το περίφημο φόρεμα που σχεδίασε για να φορέσει η Björk στο εξώφυλλο του άλμπουμ της «Homogenic» αλλά και κοστούμια του ενδυματολόγου John Mollο για την ταινία Star Wars, βασισμένα στην ιαπωνική παραδοσιακή φορεσιά.

Ίσως είναι ένα από τα λίγα ρούχα στην ιστορία της μόδας που εμφανίζεται διαχρονικά χωρίς να χάνει την ιδιαίτερη, παραδοσιακή του φύση και εμφάνιση.

photos: © Victoria and Albert Museum, London

Read more