Keith Haring: Η προσωπική του συλλογή σε δημοπρασία για την LGBTQI κοινότητα, 30 χρόνια μετά το θάνατό του
Τα έργα του που γεννήθηκαν στο μετρό της Νέας Υόρκης, είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα
ΤΕΧΝΗ

Keith Haring: Η προσωπική του συλλογή σε δημοπρασία για την LGBTQI κοινότητα, 30 χρόνια μετά το θάνατό του

Keith Haring: Tο Keith Haring Foundation θα προσφέρει πάνω από 140 έργα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη, σε δημοπρασία, για τη στήριξη της LGBTQI κοινότητας.

Keith Haring: Τη διαδικτυακή δημοπρασία θα διεξάγει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, διαδικτυακά.

O Αμερικανός καλλιτέχνης που έφυγε πολύ γρήγορα από τη ζωή, σε ηλικία 32 χρόνων, είχε αφοσιωθεί σε θέματα όπως το AIDS, ο εθισμός στα ναρκωτικά, η παράνομη αγάπη και το απαρτχάιντ. Ως ακτιβιστής καλλιτέχνης έλεγε ότι «Το κοινό έχει δικαίωμα στην τέχνη. Η τέχνη είναι για τον καθένα. Συχνά το έργο μου είναι αρκετά διφορούμενο, ώστε να μπορεί να ερμηνεύεται από οποιονδήποτε».

Η σπουδαία κληρονομιά και τα έργα που άφησε, μέσω του Keith Haring Foundation χρηματοδοτούν ακτιβιστικές οργανώσεις και κέντρα που φροντίζουν τα ευάλωτα άτομα της LGBTQI κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος πέθανε χτυπημένος από το AIDS στα 32 του χρόνια.

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικτυακή δημοπρασία, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s, με πάνω από 140 έργα που προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Κιθ Χάρινγκ, μια προσφορά του ιδρύματος Keith Haring. Με τον τίτλο,  «Dear Keith: Works from the Personal Collection of Keith Haring», η δημοπρασία αναμένεται να φέρει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια στο Σέντερ όπως ονομάζεται της Νέας Υόρκης.

Ο Gil Vazquez, διευθυντής του Ιδρύματος Keith Haring, πιστεύει πως αυτός είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος να γιορταστεί η 30η επέτειος από τον θάνατό του, το 1990. Μάλιστα, το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του είναι υπερήφανο που μπορεί να βοηθήσει το κέντρο και να είναι τόσο κοντά στις ανησυχίες του ιδρυτή του ιδρύματος.

Πολλά έργα στη συλλογή του, προέρχονται από καλλιτέχνες που συνδέονται με το Club 57, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που κάποτε βρισκόταν σε υπόγειο μιας εκκλησίας στο Saint Mark’s Place του East Village. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν μια μικρή ζωγραφική του Jean-Michel Basquiat σε αλουμίνιο καθώς και έργα του Bruno Schmidt και του καλλιτέχνη John Sex. Στη συλλογή περιλαμβάνεται ακόμα ένα έργο του Roy Lichtenstein και ένα μικρό παστέλ του George Condo. Η συλλογή θα παρουσιαστεί στην γκαλερί της Νέας Υόρκης του Sotheby’s, από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Keith Allen Haring (4 Μαΐου 1958 – 16 Φεβρουαρίου 1990) είναι Αμερικανός καλλιτέχνης ο οποίος ανέπτυξε την ποπ αρτ και το γκράφιτι, από την κουλτούρα του δρόμου της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1980. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του περιλαμβάνει σεξουαλικές παρανοήσεις που μετατράπηκαν σε κοινωνικό ακτιβισμό. Το πέτυχε αυτό χρησιμοποιώντας εικόνες με σεξουαλικο περιεχόμενο, για να υποστηρίξει το ασφαλές σεξ και την ευαισθητοποίηση για το AIDS.

Το έργο του Χάρινγκ αυξήθηκε σε δημοτικότητα από τα αυθόρμητα σχέδιά του στο μετρό της Νέας Υόρκης – περιγράμματα κιμωλίας με σχήματα, σκύλους και άλλες στυλιζαρισμένες εικόνες σε κενό μαύρο φόντο. Ζωγράφιζε επίσης τις φιγούρες του στο κάτω μέρος των τοίχων του μετρό ενώ κάθονταν στο πάτωμα. Μετά τη δημόσια αναγνώριση δημιούργησε έργα μεγάλης κλίμακας, όπως πολύχρωμες τοιχογραφίες, πολλές από τις οποίες του ανατέθηκαν επί παραγγελία. Οι εικόνες του έχουν «γίνει μια ευρέως αναγνωρισμένη οπτική γλώσσα». Η μετέπειτα δουλειά του αφορούσε συχνά πολιτικά και κοινωνικά θέματα – ειδικά την ομοφυλοφιλία και το AIDS – μέσω της δικής του εικονογραφίας.

Ο Χάρινγκ πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 1990, λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με το AIDS. Το 2014 ο Χάρινγκ υπήρξε ένας από τους τιμώμενους στο Rainbow Honor Walk, στη γειτονιά του Κάστρου του Σαν Φρανσίσκο, ως ένας από τους ανθρώπους της LGBTQ που έχουν «συνεισφέρει σημαντικά στους τομείς τους». Τον Ιούνιο του 2019, ο Χάρινγκ ήταν ένας από τους πρώτους πενήντα Αμερικανούς «πρωτοπόρους και ήρωες» που συμμετείχαν στο Εθνικό Τείχος της ΛΟΑΤΚΙ στο Εθνικό Μνημείο Stonewall (SNM) στο Stonewall Inn της Νέας Υόρκης.

Read more