Κατσουσίκα Χοκουσάι: 103 έργα του που δεν είχαν έρθει ποτέ στο φως, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο
The Great Wave off Kanagawa - 1829–1833
ΤΕΧΝΗ

Κατσουσίκα Χοκουσάι: 103 έργα του που δεν είχαν έρθει ποτέ στο φως, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο

Κατσουσίκα Χοκουσάι: Ο Ιάπωνας ζωγράφος είναι ο δημιουργός του «Μεγάλου Κύματος στα ανοιχτά της Καναγκάουα», ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα ζωγραφικής.

Κατσουσίκα Χοκουσάι: Το διάσημο έργο του μεγάλου Ιάπωνα καλλιτέχνη είναι ένας από τους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου,  γύρω από το οποίο στήθηκε στο μουσείο η μεγάλη έκθεση «Hokusai: beyond the Great Wave» το 2017 και προσέλκυσε 150.000 επισκέπτες.

Προσφάτως, το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε 103 έργα του Ιάπωνα ζωγράφου, τα οποία ήταν «ξεχασμένα» τα τελευταία 70 χρόνια. Η θεματολογία τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα, απεικονίσεις θρησκευτικών, μυθολογικών, ιστορικών και λογοτεχνικών φιγούρων, ζώων, πουλιών και λουλουδιών και άλλων φυσικών φαινομένων, καθώς και τοπία, ενώ κυριαρχούν θέματα τα οποία σχετίζονται με την αρχαία Κίνα και Ινδία, αλλά και τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία.

Το εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αρκετά από αυτά τα θέματα δεν απαντώνται σε κανένα προηγούμενο έργο του Κατσουσίκα Χοκουσάι. Δημιουργήθηκαν ως εικονογραφήσεις ενός βιβλίου με τίτλο «Banbutsu Ehon Taizen Zu (Μεγάλο Εικονογραφημένο Βιβλίο των Πάντων)» και θεωρούνται σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά την καλλιτεχνική πορεία του Χοκουσάι.

Προέρχονται από μία περίοδο κατά την οποία, προηγουμένως, πιστευόταν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε χάσει τη δεύτερη γυναίκα του και είχε και ένα μικρό εγκεφαλικό.

Αυτά τα έργα δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ, αλλά σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στην καριέρα του 70χρονου καλλιτέχνη, δείχνοντας ότι εισερχόταν σε καινούργια φάση δημιουργίας που θα οδηγούσε σύντομα στην περίφημη σειρά «Τριάντα έξι Θέες του Βουνού Φούτζι» (1831-1833). Στο παρελθόν, ήταν στην κατοχή του Γάλλου συλλέκτη ιαπωνικών έργων και αρ νουβό κοσμηματοποιού Ανρί Βεβέρ (Henri Vever). Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δημοσίως ήταν σε δημοπρασία, το 1948, στο Παρίσι, πόλη στην οποία επανεμφανίστηκαν πέρυσι.

Με την απόκτησή τους, το σύνολο έργων του Χοκουσάι στο Βρετανικό Μουσείο ανέρχεται πλέον σε πάνω από 1.000 έργα (έργα ζωγραφικής, γκραβούρες, σκίτσα και εικονογραφημένα βιβλία).

«Αυτή είναι, πραγματικά, μια θαυμάσια προσθήκη στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου και άλλο ένα ορόσημο στο να συλλέγουμε “Χοκουσάι”, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε για περισσότερα από 150 χρόνια» είπε ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ (Hartwig Fischer).

Η έκθεσή τους σε φυσικό χώρο προγραμματίζεται για το 2021, ενώ τα έργα ήδη εκτίθενται διαδικτυακά.

photos: Courtesy the British Museum

Read more