Ιταλία: Βρέθηκε το έργο του Banksy που είχε κλαπεί από το Μπατακλάν
Το έργο εντοπίστηκε στην Ιταλία
ΤΕΧΝΗ

Ιταλία: Βρέθηκε το έργο του Banksy που είχε κλαπεί από το Μπατακλάν

Ιταλία: Το έργο του Banksy που παρουσίαζε ένα κορίτσι με θλιμμένη έκφραση, είχε γίνει ως φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης τού 2015.

Το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy ήταν ζωγραφισμένο σε πόρτα του θεάτρου Μπατακλάν στο Παρίσι, είχε κλαπεί τον Ιανουάριο του 2019 και βρέθηκε στην κεντρική Ιταλία. Ο Banksy είχε φτιάξει το γκράφιτι πάνω σε μια πόρτα εξόδου κινδύνου του Μπατακλάν, όπου 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισλαμιστές τρομοκράτες τον Νοέμβριο του 2015.

Το έργο κόπηκε και αφαιρέθηκε από τον χώρο, από μια ομάδα ατόμων με κουκούλα. Οι δράστες χρησιμοποίησαν φορτηγάκι, στο οποίο τοποθέτησαν ολόκληρη την πόρτα, είχε δηλώσει τότε πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, και όπως αναφέρει το BBC, το γκράφιτι εντοπίστηκε σε μια φάρμα στην περιφέρεια Αμπρούτσο. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν συνελήφθησαν οι δράστες. Όταν είχε κλαπεί, το θέατρο Bataclan είχε γράψει στον Twitter:

«Σήμερα είμαστε βαθύτατα αγανακτισμένοι, το έργο του Bansky, ένα συμβολικό μνημείο που ανήκε σε όλους -στους ντόπιους, στους κάτοικους του Παρισιού, στους πολίτες του κόσμου- κλάπηκε από εμάς». Η τοιχογραφία , που ονομάστηκε από το θέατρο “σύμβολο ανάμνησης”, ήταν μια από την σειρά έργων τέχνης που αποδίδονται στον Banksy και εμφανίστηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2018.

«Ο εντοπισμός του έργου κατέστη δυνατός μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την εισαγγελία της περιοχής σε συνεργασία με την αστυνομία και τις γαλλικές αρχές» εξήγησε ο εισαγγελέας της πόλης L’ Acquila, Μικέλε Ρέντσο.

Τι έγινε στο Μπατακλάν

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, εννέα άνδρες επιτέθηκαν γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, στο Σεν Ντενί, και στην πρωτεύουσα, σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων και στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, προκαλώντας τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 350. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών, όλες οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, 23′ για την ακρίβεια, με μια αλληλουχία ανά 5 λεπτά.

Read more