Ιταλία: Η τέχνη θεραπεύει – Μουσείο μοντέρνας τέχνης μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο Covid-19
Η τέχνη στην υπηρεσία της κοινωνίας
ΤΕΧΝΗ

Ιταλία: Η τέχνη θεραπεύει – Μουσείο μοντέρνας τέχνης μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο Covid-19

Ιταλία: Μια χώρα που πλήγηκε ιδιαίτερα από τον κορονοϊό προτάσσει όλα τα μέσα για την αντιμετώπισή του.

Ιταλία:  Έτσι, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης μετατρέπεται σε κέντρο εμβολιασμού Covid-19.

«Η τέχνη πάντα βοηθούσε, θεράπευε και γιάτρευε. Πράγματι μερικά από τα πρώτα μουσεία στον κόσμο ήταν νοσοκομεία», αναφέρει η διευθύντρια του μουσείου, Carolyn Christov-Bakargiev. «Τα κτίριά μας μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και να εκπληρώνουν την αποστολή μας: arte cura – art help, η τέχνη βοηθάει».

Με αυτό το μήνυμα η διευθύντρια του μουσείου έδωσε το στίγμα των καιρών και τη συνεισφορά του κόσμου της τέχνης στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο πλανήτης.

Το μουσείο Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, που βρίσκεται στο Τορίνο είναι ο πρώτος πολιτισμικός χώρος που προσφέρει τις αίθουσες που στεγάζει τα έργα τέχνης του για να βοηθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης του εμβολίου για το ιατρικό προσωπικό και ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι θα εμβολιαστούν πρώτα.

Ο τρίτος όροφος του μουσείου, που εκτείνεται στα 10.000 τετραγωνικά μέτρα, θα διατεθεί για το σκοπό αυτό, ενώ το δημόσιο πρόγραμμα έκθεσης του μουσείου θα συνεχιστεί ως συνήθως στον δεύτερο και στον πρώτο όροφο.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συνδυαστεί και με την εγκατάσταση τοιχογραφιών από την Ελβετή καλλιτέχνιδα Claudia Comte η οποία θα συνοδεύει τους ασθενείς όσο εμβολιάζονται ενώ η ίδια ετοιμάζει και ένα νέο ηχητικό κομμάτι, έχοντας κατά νου το κέντρο εμβολιασμού.

Η Christov-Bakargiev αναφέρει σε μια δήλωση της ότι το μουσείο είναι «καλά εξοπλισμένο» για την πρωτοβουλία, με το χώρο που απαιτείται για τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης. Έχουν ήδη εφαρμοστεί πρωτόκολλα ελέγχου του κλίματος, ασφαλείας και χρονομετρημένης εισόδου, όλα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του κέντρου εμβολίων.

Ο θλιβερός απολογισμός της χώρας μέχρι στιγμής, 2,3 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 80.000 νεκροί.

Read more