International Photography Awards 2020: Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς
«Looking out from Within», 2020 της Julia Fullerton-Batten
ΤΕΧΝΗ

International Photography Awards 2020: Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς

International Photography Awards 2020: Μια δύσκολη χρονιά σε όλα τα επίπεδα και περισσότερες από 13.000 φωτογραφίες, ανέδειξαν τους νικητές των καλύτερων φωτογραφιών σε όλο τον κόσμο.

International Photography Awards 2020: Η επιλογή ένα έργο δύσκολο για τις 13 κατηγορίες βραβείων από επαγγελματίες και μη φωτογράφους.

«Σε αυτούς τους άνευ προηγουμένου καιρούς, οι φωτογραφίες που υποβλήθηκαν φέτος αντικατοπτρίζουν κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η γενιά μας – να μην αναφέρουμε αυτές τις φωτογραφίες που καταπιάνονται με έναν ιό ο οποίος, για πρώτη φορά, είναι ένα γεγονός που έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο κάθε άνθρωπο στη Γη» σχολίασε ο ιδρυτής και πρόεδρος της IPA, Hossein Farmani.

«Βλέπουμε τη φωτογραφική τέχνη στα καλύτερά της – με τον φωτογραφικό φακό είτε να καλύπτει την πανδημία είτε εξεγέρσεις του κόσμου ενάντια στην αδικία, και οι εικόνες που αιχμαλώτισε να κόβουν την ανάσα. Άνετα μπορώ να πω ότι αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες που έχω δει τις τελευταίες δεκαετίες» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Colossal.

Κατηγορία «Professional People & Newborn/Baby Category»,

Την πρώτη θέση πήρε η φωτογραφία «Hands» της Corneli Fleur: το χέρι του πατέρα στηρίζει, το χέρι της μάνας οδηγεί το μωρό, το χέρι της αδελφούλας καλωσορίζει τον νεογέννητο αδελφό της, το χέρι ενός μωρού κάνει να πιάσει τη ζωή.

Κατηγορία «Professional Editorial/Press & General News Category»

Η φωτογραφία «Pro Democracy Demonstrations, Hong Kong: The Revolution Of Our Time» του Kiran Ridley κέρδισε την πρώτη θέση. Στις 9 Ιουνίου του 2019 περίπου ένα εκατομμύριο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθεί κατά του προτεινόμενου νομοσχεδίου για έκδοση υπόπτων στην Κίνα ώστε να δικαστούν από τα εκεί δικαστήρια.

Κατηγορία «Professional Editorial/Press & Environmental Category»

Ο Muntaka Chasant ήταν ο νικητής  με τη φωτογραφία «Plastic Crisis: Men On The Front Lines». Οι φτωχοί της Άκρα (πρωτεύουσας της Γκάνας) ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους, κολυμπώντας στη Λίμνη Κόρλε για να μαζέψουν ανακυκλώσιμα πλαστικά που, όταν βρέχει, μέσω των καναλιών της πόλης καταλήγουν στο ιδιαίτερα μολυσμένο νερό.

Κατηγορία «Professional Nature & Animals/Pets Category»

Επικρατέστερος ο Claudio Piccoli με τη φωτογραφία «Best Friends». «Σε δύο από τα σκυλιά μου (ράτσας Border Collies), που κάθε μέρα με διδάσκουν πώς να είμαι ευτυχισμένος με όχι σπουδαία πράγματα, αρέσει να τρέχουν. Για να τραβήξω αυτή τη φωτογραφία, τα έβαλα να τρέξουν μαζί από διαφορετικό σημείο εκκίνησης το καθένα ώστε το πιο γρήγορο να προφτάσει το πιο αργό ακριβώς στο κούτσουρο» εξομολογήθηκε ο Piccoli.

Κατηγορία «Professional Event/Wedding Category»

Με τη φωτογραφία «Time Of Departure», ο Yo-wei Chen κατέλαβε την πρώτη θέση. Στην Άπω Ανατολή, στα μάτια όλων η φιγούρα του πατέρα είναι σοβαρή κι αγέλαστη. Μόνον την ημέρα του γάμου της κόρης του βλέπει κανείς να εκδηλώνεται η τρυφερότητά του για τα παιδιά του.

Κατηγορία, «Fine Art/Other»

Την πρώτη θέση κατέλαβε η Julia Fullerton-Batten από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη φωτογραφία «Looking out from Within».

Είναι από τα καλύτερα έργα που σχετίζονται με τον COVID μέχρι τώρα. Ο φωτισμός και ο τρόπος σύνθεσης των ανθρώπων είναι καταπληκτικός.

Κοιτάζοντας έξω από μέσα, το 2020 Covid-19 ήρθε. Η ζωή άλλαξε. Πιθανώς αμετάκλητα. Ένιωσα μούδιασμα. Δεν μπορούσα να σταματήσω αβοήθητος. Αποφάσισα να τεκμηριώσω τη νέα καθημερινή ύπαρξη εκατομμυρίων. Διαφήμισα την ιδέα μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω της τοπικής μου εφημερίδας στο Δυτικό Λονδίνο. Η απάντηση ήταν τεράστια. Φυλακισμένοι στο σπίτι τους, κοιτάζουν μόνα τους έξω από το παράθυρό τους σε έναν διαφορετικό έρημο κόσμο έξω.

Read more