Η γκαλερί Gagosian υποδέχεται το κοινό με την πρώτη ατομική έκθεση του Brice Marden
Marbles akd Drawings στην Αθήνα
ΤΕΧΝΗ

Η γκαλερί Gagosian υποδέχεται το κοινό με την πρώτη ατομική έκθεση του Brice Marden

Γκαλερί Gagosian: Σε νεοκλασικό κτίριο στο Κολωνάκι, εγκαινιάζει τον νέο εκθεσιακό της χώρο.

Γκαλερί Gagosian: Το grande opening θα γίνει με την έκθεση, «Marbles and Drawings», την πρώτη ατομική του Marden στην Αθήνα.

Η έκθεση ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου, στη νέα γκαλερί Gagosian στην Αθήνα, στην οδό Αναπήρων Πολέμου, με έργα του Brice Marden σε χαρτί και μάρμαρο. Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για τα εγκαίνια της γκαλερί στην καρδιά της πόλης.

Ο Λάρι Γκαγκόσιαν είχε μια μικρότερη γκαλερί στην πόλη από το 2009, η οποία εγκαινιάστηκε με μια έκθεση του Cy Twombly. «Η Gagosian Athens» όπως αναφέρει η διευθύντρια της, Χριστίνα Παπαδοπούλου, στο theartnewspaper.com, «μετακινείται σε ένα μεγαλύτερο, ανεξάρτητο νεοκλασικό που προσφέρει στους καλλιτέχνες έναν εκτεταμένο εκθεσιακό χώρο όπου ευνοείται σε μεγαλύτερο βαθμό η συνεργασία με καλλιτέχνες και συλλέκτες».

«Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καταλληλότερο καλλιτέχνη για να ανοίξει το νέο χώρο στην Αθήνα από τον Brice Marden», δηλώνει ο Larry Gagosian. «Το μάρμαρο στο οποίο έχουν δημιουργηθεί αυτοί οι πίνακες βρέθηκε στην ‘Υδρα, όπου ο καλλιτέχνης είχε το στούντιο του για σχεδόν 50 χρόνια. Είναι ένα είδος επιστροφής».

Η κ. Παπαδοπούλου προσθέτει ότι, ενώ η αγορά της τέχνης μπορεί να είναι μικρή, «η Ελλάδα φιλοξενεί μερικές σημαντικές συλλογές σύγχρονης τέχνης και υπάρχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη ζωντανή σκηνή νέων συλλεκτών». Η χώρα φιλοξενεί επίσης ένα μικρό αλλά ενεργό αριθμό γκαλερί σύγχρονης τέχνης.

Το καλοκαίρι του 1981, ενώ παραθέριζε στην Ύδρα, ο Marden άρχισε να ζωγραφίζει αφηρημένα χρωματικά μοτίβα σε θραύσματα από μάρμαρο που έβρισκε στα τοπικά λατομεία. Αυτές οι συνθέσεις σηματοδότησαν μια μεταβατική στιγμή της καλλιτεχνικής πορείας του. Η χρήση του μάρμαρου ως βασικού υλικού των έργων του καλλιτέχνη συνεχίζει τη σταθερή του ενασχόληση με την αρχαιοελληνική θεματολογία—με χαρακτηριστικά παραδείγματα προηγούμενους μνημειακούς πίνακες λαδιού και κεριού και μοτίβα εμπνευσμένα από τις κιονοστοιχίες αρχαίων ναών.

«Τα έργα μου πάντα ασχολούνται με τη φύση, ακόμα και τα πιο αφηρημένα. Κάποιες φορές επικεντρώνονται στη μορφή, χωρίς να αφορούν άμεσα τον πραγματικό κόσμο. Πάντα όμως υπάρχει κάποια ενασχόληση με τη φύση», λέει ο Brice Marden.

Για να δημιουργήσει τα έργα του σε μάρμαρο, ο Marden ζωγραφίζει εν μέρει την επιφάνεια του μαρμάρου με λεπτές, ημιδιαφανείς στρώσεις χρώματος, δημιουργώντας ορθογώνια μοτίβα με απαλά, γαλήνια χρώματα που τονίζονται από μαύρες και γκρι γραμμές. Αυτές οι συνθέσεις λειτουργούν σε αρμονία με τη φυσική υφή και τις φλέβες του μαρμάρου. Κάποιες διατηρούν εμφανή τα ίχνη του μολυβιού από το αρχικό σχέδιο.

Ως επιστέγασμα των έργων του σε μάρμαρο, ο Marden επέλεξε ένα μικρό σώμα σχεδίων του σε μελάνι και χαρτί. Στο έργο Extended Eagles Mere Drawing (1990), ένα πλέγμα μαύρων γραμμών συνυφαίνεται με γραμμικά μοτίβα και κίτρινες, πράσινες και κόκκινες χρωματικές πινελιές.

Στο έργο Untitled (1990), ο Marden εμπνέεται από τις κινεζικές καλλιγραφικές τεχνικές. Με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω και από δεξιά προς τα αριστερά, γεμίζει το χαρτί με στήλες από γλυφικά σύμβολα που σπάνε τα δεσμά του αυστηρού πλέγματος χάρη στην ελεύθερη ροή της κίνησης.

Για πρώτη φορά θα εκτεθεί το εξάπτυχο έργο Free Painting 3 (2017).

Info:

Στo πλαίσιo των εγκαινίων της έκθεσης που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, η γκαλερί θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο από τις 11 πμ ως τις 9 μμ.
Μάρμαρα και Σχέδια | 24 Σεπτεμβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2020 | Αναπήρων Πολέμου 22, 11521 Αθήνα

Read more