
Η δύναμη του χρώματος για την ανακούφιση του άγχους της καραντίνας – Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα
Η διακόσμηση του σπιτιού απέκτησε άλλο νόημα στην καραντίνα.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι περισσότεροι από εμάς άρχισαν να χρησιμοποιούν διάφορους χώρους του σπιτιού τους ως γραφεία.
Η τραπεζαρία που μέχρι τώρα υποδεχόταν κόσμο τώρα έγινε σε πολλά σπίτια το βασικό εργασιακό μας περιβάλλον. Εκείνος ο μπορντώ τοίχος της τραπεζαρίας δεν μπορεί πλέον να αποτελεί το φόντο για την καθημερινή μας εργασία γιατί όχι μόνο μειώνει το φως, αλλά μας ρίχνει και τη διάθεση.

Πολλοί λοιπόν, αποφάσισαν να ξαναβάψουν ορισμένους τοίχους του σπιτιού τους, κάτι πολύ φθηνότερο από το να προσλάβουν ένα διακοσμητή, ώστε να δημιουργήσουν έναν καλύτερο και αποδοτικότερο χώρο εργασίας. Μάλιστα, οι εταιρείες εμπορίας χρωμάτων και βαφής σπιτιών άκμασαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα έσοδα πολλών μαρκών πολυτελών χρωμάτων αυξήθηκαν κατά 20% φέτος και οι διαδικτυακές πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία Farrow & Ball. «Μόλις έγινε το lockdown, είδαμε άμεση αύξηση των πωλήσεων», δήλωσε ο Edel Nicholson, επικεφαλής μάρκετινγκ της ιρλανδικής μάρκας χρωμάτων Curator. «Η ζήτηση έχει αυξηθεί εξαιρετικά, ειδικά επειδή είναι ένα προϊόν που οι άνθρωποι μπορούσαν να αγοράσουν και να εφαρμόσουν οι ίδιοι».
Ποιο χρώμα όμως ταιριάζει καλύτερα στην τρέχουσα καραντίνα και ποια προτίμησαν οι καταναλωτές; Η αλήθεια είναι, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι σε καταστήματα χρωμάτων, ότι οι επιλογές των ανθρώπων άλλαξαν πολύ κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ορισμένες μάλιστα εταιρείες έβγαλαν και την παλέτα της καραντίνας.

Πολλοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πιο σκούρα χρώματα σε κάνουν να αισθάνεσαι κλειστοφοβικά όταν πρέπει να τα κοιτάς όλη την ημέρα. Το πολύ δημοφιλές γκρι, μια επίπεδη, σκούρα απόχρωση που ονομάζεται Shavehook, μειώθηκε σχεδόν κατά 90% μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του 2020, σε σύγκριση με τους επτά μήνες πριν από το Covid-19. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και εξέγερση ενάντια στην αισθητική του 2019. «Οι γκρι αποχρώσεις είναι εκτός», δήλωσε ο Garry Cohn, ανεξάρτητος σχεδιαστής και ειδικός χρωμάτων. «Όλοι το έχουν παραμερίσει». Τα καφέ και τα κόκκινα είναι επίσης έξω. Αυτό που θέλουν όλοι σήμερα στους τοίχους τους είναι τα μπλε και τα πράσινα, οργανικά, ουδέτερα χρώματα, αλλά και λίγο τολμηρό ροζ, κίτρινο και μοβ που ο Cohn χαρακτηρίζει ως «απόδραση». Τα γυαλιστερά χρώματα επίσης, ζουν μια εκπληκτική αναβίωση.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις των τριών πιο δημοφιλών πράσινων χρωμάτων της εταιρείας Curator – το Fisherman’s Boat, Dock Leaf και March Day – αυξήθηκαν κατά 59 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μερικά από τα ουδέτερα του – Scalloped Silk, Soft Bisque και Stoney Way – αυξήθηκαν 57,8%. Οι επιλογές αυτές δημιουργούν μια επαφή με τη φύση, μια υπαίθρια περιπέτεια, ή ίσως την αίθουσα αναμονής ενός καλά εξοπλισμένου ιατρού. Όλοι θέλουν να είναι ήρεμοι και όχι υπερβολικοί, με τα χρώματα των τοίχων. «Όλοι είναι αναστατωμένοι. Θέλουν τα πράγματα καθαρά», λέει ο Cohn. «Οι άνθρωποι επιλέγουν θετικά χρώματα γιατί όταν τα πράγματα είναι αρνητικά, όλοι θέλουμε να σκεφτόμαστε κάτι θετικό».

Το άγχος για την πανδημία έχει προκαλέσει την επιθυμία για σταθερότητα και διαχρονικότητα, κάτι πέρα από το χαοτικό παρόν. Εκτός από τα πράσινα χρώματα αύξηση είχαν και οι αποχρώσεις του μπλε, κατά 28 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι. «Τα βαθιά μπλε μεταδίδουν ένα αίσθημα ηρεμίας και δημιουργικότητας, αυτό είναι που αναζητούν οι άνθρωποι, τώρα περισσότερο από ποτέ», αναφέρει o Anthony Davey.
Ο Rayman Boozer, ιδρυτής της εταιρείας διακόσμησης της Νέας Υόρκης Apartment48, συνήθως δουλεύει με φωτεινές, αποχρώσεις, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί «πιο απαλά, χαλαρωτικά χρώματα: μεταξένια μπλε, ήσυχα γκρίζα και λεπτές αποχρώσεις του ροζ», είπε. «Η θεραπεία με τα χρώματα είναι πλέον απαραίτητη», «Ποια συναισθήματα μας δημιουργούνται μια μέρα στην παραλία ή κοιτάζοντας έναν ελαφρώς συννεφιασμένο μπλε ουρανό;».

«Το πράσινο συνδέεται με την ηρεμία», σημείωσε ο Wilson για την παλέτα καραντίνας, επικαλούμενος το βιβλίο του Michel Pastoureau, The Color of Our Memories. «Το μπλε είναι επίσης βαθιά ενσωματωμένο στην ιδέα της εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με μια έκθεση της Interbrand, το ένα τρίτο των πιο γνωστών εταιρειών στον κόσμο χρησιμοποιούν μπλε για το χρώμα του λογότυπου. Η εμπιστοσύνη είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένης της συνεχούς αλλαγής των συνθηκών που βιώνουμε λόγω του COVID-19. Στο πλαίσιο της χρωματοθεραπείας, το πράσινο λέγεται ότι φέρνει μια αίσθηση αρμονίας και το μπλε μειώνει το άγχος. Τα μπλε φώτα έχουν χρησιμοποιηθεί για να μειώσουν το έγκλημα και ακόμη και να αποτρέψουν απόπειρες αυτοκτονίας.

Αλλά η επιστήμη της χρωματικής ψυχολογίας είναι ασταθής και αφηρημένη: «το χρώμα είναι η ίδια η συνείδηση, το χρώμα είναι αίσθημα», έγραψε ο William H. Gass στο δοκίμιο του «Να είσαι μπλε». Θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουμε τον συμβολισμό, τις ιδέες και τα αντικείμενα που θέλουμε να φέρουμε στα σπίτια μας ενώ τα κατοικούμε. Σύμφωνα με τον Carl Jung, το μπλε είναι «το χρώμα του νερού και έτσι μπορεί να αντιπροσωπεύει το ασυνείδητο». «Το μπλε είναι επίσης η γαλαζοπράσινη θάλασσα που στεγάζει τα πνεύματα των νεκρών», έγραψε ο Jung. Πέρα από το να προσκαλέσουμε τον έξω κόσμο που μας λείπει, ίσως η παλέτα καραντίνας να είναι μια προσπάθεια προσαρμογής στον νέο μας τρόπο ενδοσκόπησης και να αποδεχτούμε ότι ζούμε κοιτώντας πλέον, προς το παρόν.

Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται πιθανό ότι το αντίστροφο θα είναι δημοφιλές όταν όλα αυτά τελειώσουν και οι μάσκες βγουν: πολυσύχναστα εστιατόρια, ζωντανές εκδηλώσεις, φωτεινά χρώματα αντί για άνετα χρώματα.
Σύμφωνα με τον curator Garator Cohn, το χρώμα είναι πάντα θέμα μόδας. Ο Cohn υποδηλώνει ότι η τρέχουσα τάση μας είναι το αντίστροφο της δεκαετίας του 1970. Αντί να μετακινηθούμε από τα ηλιόλουστα χρώματα της δεκαετίας του ’60 στα καφέ και τα ουδέτερα της Annie-Hall, πηγαίνουμε από το ουδέτερο γκρι της δεκαετίας του 2010 πίσω σε ένα ευρύτερο ουράνιο τόξο. «Θα είμαστε τολμηροί και πολύχρωμοι μέχρι το έτος 2029», πρόβλεψε ο Cohn.
