Γκαλερί Gagosian: Νέος χώρος στην Αθήνα και εγκαίνια με Brice Marden
Ο νέος χώρος το Σεπτέμβριο στην καρδιά της πόλης
ΤΕΧΝΗ

Γκαλερί Gagosian: Νέος χώρος στην Αθήνα και εγκαίνια με Brice Marden

Γκαλερί Gagosian: Ο πολυαναμενόμενος νέος χώρος της αθηναϊκής Gagosian, ανοίγει τελικά το φθινόπωρο, με τον Αμερικανό Brice Marden.

Γκαλερί Gagosian: Ο καινούριος χώρος βρίσκεται στην οδό Αναπήρων Πολέμου 22 στο Κολωνάκικαι θα ανοίξει το φθινόπωρο, με τον αμερικανό καλλιτέχνη Brice Marden να εκθέτει έργα σε χαρτί και μάρμαρο από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Λάρι Γκαγκόσιαν είχε μια μικρότερη γκαλερί στην πόλη από το 2009, η οποία εγκαινιάστηκε με μια έκθεση του Cy Twombly.

«Η Gagosian Athens» όπως αναφέρει η διευθύντρια της, Χριστίνα Παπαδοπούλου, στο theartnewspaper.com, «μετακινείται σε ένα μεγαλύτερο, ανεξάρτητο νεοκλασικό που προσφέρει στους καλλιτέχνες έναν εκτεταμένο εκθεσιακό χώρο όπου ευνοείται σε μεγαλύτερο βαθμό η συνεργασία με καλλιτέχνες και συλλέκτες».

Από το καλοκαίρι του 1981, ο Marden άρχισε να ζωγραφίζει στο εξοχικό του στην Ύδρα, αφηρημένα χρωματικά μοτίβα σε ντόπιο μάρμαρο, κάτι που συνέχισε για τα επόμενα 20 χρόνια. Μια επιλογή από αυτά τα έργα θα παρουσιαστεί στην έκθεση, στην πρώτη ατομική του καλλιτέχνη στην Ελλάδα σε τέσσερις δεκαετίες, μαζί με μια σειρά σχεδίων του σε μελάνι.

«Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καταλληλότερο καλλιτέχνη για να ανοίξει το νέο χώρο στην Αθήνα από τον Brice Marden», δηλώνει ο Larry Gagosian. «Το μάρμαρο στο οποίο έχουν δημιουργηθεί αυτοί οι πίνακες βρέθηκε στην ‘Υδρα, όπου ο καλλιτέχνης είχε το στούντιο του για σχεδόν 50 χρόνια. Είναι ένα είδος επιστροφής».

Η κ. Παπαδοπούλου προσθέτει ότι, ενώ η αγορά της τέχνης μπορεί να είναι μικρή, “η Ελλάδα φιλοξενεί μερικές σημαντικές συλλογές σύγχρονης τέχνης και υπάρχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη ζωντανή σκηνή νέων συλλεκτών.” Η χώρα φιλοξενεί επίσης ένα μικρό αλλά ενεργό αριθμό γκαλερί σύγχρονης τέχνης.

BRICE MARDEN
Famous American artist Brice Marden’s house is located at the backside of the port on the Greek island of Hydra. It was first the residence of the Kriezis family. The house along with its garden covers 0,15 hectares. The dominant aspect is it’s ethnic style.

Εν τω μεταξύ, ο Λάρι Γκαγκόσιαν επιβεβαίωσε στο Artnet.com ότι η γκαλερί θα αναλάβει να λειτουργήσει μέρος του πρώην σπιτιού του Marciano Art Foundation, έναν πρώην μασονικό ναό στη λεωφόρο Wilshire στο Λος Άντζελες. Ο μεγάλος έμπορος ξεκίνησε να πουλάει πόστερς στην πόλη και έχει έναν επίσης εμβληματικό χώρο στο Μπέβερλι Χιλς. Από τον Ιανουάριο του 2021, ο Γκοσγκόσιαν σχεδιάζει να εκθέσει και στην Πινακοθήκη Θεάτρου του κτιρίου του Wilshire, το οποίο επί του παρόντος διατίθεται στην αγορά για 13,9 εκατομμύρια δολάρια.

Read more