Έτος Δάντη: Οι εκδηλώσεις στην Ιταλία θα ξεκινήσουν με μία εικονική έκθεση από την Πινακοθήκη Ουφίτσι
Ο «πατέρας» της ιταλικής γλώσσας
ΤΕΧΝΗ

Έτος Δάντη: Οι εκδηλώσεις στην Ιταλία θα ξεκινήσουν με μία εικονική έκθεση από την Πινακοθήκη Ουφίτσι

Έτος Δάντη: Η επέτειος των 700 χρόνων από τον θάνατο του Δάντη θα τιμηθεί στην γενέτειρά του με ποικίλες εκδηλώσεις.

Έτος Δάντη: Η αρχή θα γίνει, κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας,  με μία εικονική έκθεση από την γκαλερί Ουφίτσι.

Η Gallerie degli Uffizi εκθέτει τα σπάνια σκίτσα της «Θείας Κωμωδίας» online για να τιμήσει τον μεγάλο ποιητή. Πρόκειται για 88 σπάνιες ζωγραφιές από τον καλλιτέχνη της Αναγέννησης Federico Zuccari. Τα έργα εκτίθενται online και δωρεάν από την ιστοσελίδα της Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία.

«Μέχρι σήμερα, μόνο μερικοί μελετητές έχουν δει αυτά τα πανέμορφα σκίτσα, ενώ έχουν παρουσιαστεί στο κοινό μόνο δύο φορές, και μόνο ένα μέρος τους» ανέφερε ο Eike Schmidt, διευθυντής των Ουφίτσι. «Τώρα παρουσιάζονται ολόκληρα, μαζί με επιστημονικά σχόλια». «Είναι τιμή για την γκαλερί να κάνει αυτή την ξεχωριστή συλλογή τέχνης διαθέσιμη σε όλους για το Έτος Δάντη» πρόσθεσε ο Schmidt.

Ο Δάντης Αλιγκέρι γεννήθηκε το 1265 και πέθανε το 1321 και ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές. Θεωρείται ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση ενώ το περίφημο έργο του, η Θεία Κωμωδία, εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννημένος στη Φλωρεντία με καταγωγή από αριστοκρατική οικογένεια ήταν ένας διανοούμενος της εποχής του με αγάπη στην επιστήμη και τη λογοτεχνία.

Η Θεία Κωμωδία αποτελεί όχι μόνο ένα από τα σπουδαιότερα έργα αλλά και μια σημαντική προσφορά του Δάντη στη διαμόρφωση της ιταλικής γλώσσας. Ουσιαστικά κατάφερε να συνθέσει τα λατινικά τα οποία ομιλούνταν από τους μορφωμένους και τη φλωρεντιανή διάλεκτο που μιλούσε ο λαός.

Η Θεία Κωμωδία είναι το φανταστικό ταξίδι του συγγραφέα στο βασίλειο των νεκρών, με οδηγό τον επικό ποιητή Βιργίλιο και τη Βεατρίκη. Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος. Κάθε μέρος περιλαμβάνει 33 ωδές και μία εισαγωγική. Το έργο αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων πολλές αντιλήψεις της μεσαιωνικής φιλοσοφίας.

Τα σκίτσα για το έργο του Δάντη, ολοκληρώθηκαν από τον Zuccari κατά το 1586-1588. Από τις 88 ζωγραφιές, οι 28 είναι απεικονίσεις της κολασης, 49 του καθαρτηρίου και 11 του παραδείσου. Μετά τον θάνατο του Zuccari το 1609, τα σκίτσα βρέθηκαν στην κατοχή των ευγενών Orsini και Medici, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν στην γκαλερί Ουφίτσι το 1738.

Λόγω της ευαισθησίας τους, μόνο μία επιλογή από τα σκίτσα είχε παρουσιαστεί δημόσια. Πρώτη φορά ήταν στην Φλωρεντία το 1865 για τα 600 χρόνια από την γέννηση του Δάντη, και δεύτερη φορά στο Αμπρούζο το 1993. Πρώτη φορά παρουσιάζονται όλα στο κοινό.

Αυτή θα είναι η πρώτη εκδήλωση από τις δεκάδες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του χρόνου στη Φλωρεντία, τη Ραβέννα και άλλες 70 πόλεις της Ιταλίας.

Read more