Enrique Tábara: Πέθανε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του κονστρουκτιβισμού
Ο εθνικός θησαυρός του Ισημερινού
ΤΕΧΝΗ

Enrique Tábara: Πέθανε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του κονστρουκτιβισμού

Enrique Tábara: Ο ζωγράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Enrique Tábara:  «Η τέχνη στον Ισημερινό πενθεί», ανέφερε για τον θάνατο του Ενρίκε Τάβαρα ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Ο ζωγράφος Ενρίκε Τάβαρα, υπήρξε μια σημαντική μορφή του κινήματος του κονστρουκτιβισμού, που θεμελίωσαν τον 20ό αιώνα ο ρώσος εικαστικός Βλαντίμιρ Τάτλιν, ο ουρουγουανός καλλιτέχνης Χοακίν Τόρες Γκαρσία και ο ισπανός καλλιτέχνης Μανουέλ Ρεντόν.

Πέθανε από καρδιακή ανακοπή, σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες η οικογένειά του. «Έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια εδώ και χρόνια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα από τα παιδιά του, ο Εδουάρδο, διευκρινίζοντας ότι ο ζωγράφος πέθανε «στο σπίτι του στην Κεβέδο», το βράδυ της Δευτέρας.

«Η τέχνη στον Ισημερινό πενθεί», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του καλλιτέχνη, «το πινέλο του οποίου βρισκόταν πάντα στην πρωτοπορία».

Το 1988, στον Τάμπαρα απονεμήθηκε το Premio Eugenio Espejo, το πιο διάσημο Εθνικό Βραβείο Τέχνης, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού της χώρας που παρουσίασε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ. Ο Ταμπάρα συνέχισε να ζωγραφίζει με έντονο πνεύμα στην πατρίδα του Guayaquil, στο Εκουαδόρ. Η Βαρκελώνη θεωρήθηκε το δεύτερο σπίτι του.

«Pata pata»

Ο  Tábara ήταν γνωστός για το έργο «Pata pata» ή Feet-Feet, μια σειρά πινάκων που άρχισε να φιλοτεχνεί το 1968. Τα έργα του Patas-Patas περιέχουν πόδια με πόδια (γάμπες και πατούσες) ενσωματωμένα στο ίδιο έργο. Όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, ο Τάμπαρα είπε ότι μια μέρα σχεδίαζε μια φιγούρα, αλλά δεν του άρεσε και την έσκισε και το κομμάτι που έπεσε στα πόδια του καλλιτέχνη απεικόνιζε τα ποδιά της μορφής. Πολλοί όμως λένε ότι η αφετηρία των έργων αυτών ήταν πιθανώς μια λεπτή δήλωση του Τάμπαρα που για να τονίσει την αντίθεση του με τη χρήση των χεριών από τον Γκουαϊσαμίν.

Σε μερικά από τα έργα Patas-Patas του Τάμπαρα, τα πόδια είναι έντονα εστιακά σημεία που ξεχωρίζουν καθαρά. Σε άλλα έργα, τα πόδια είναι πιο ασαφή ή φαίνεται να είναι κρυμμένα μέσα σε θάμνους, οστά ή αφηρημένες μορφές.

Ο Τάμπαρα ήταν ένας καλλιτέχνης σε μια συνεχή, αέναη αναζήτηση. Του άρεσε να πειραματίζεται και να ζει «εικονικές περιπέτειες». Πίστευε ότι στην τέχνη κάποιος πρέπει να θέσει δύσκολα προβλήματα στον εαυτό του και να τα λύσει στον καμβά. Σήμερα, ο Τάμπαρα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα αλλά και  εθνικός θησαυρός  για τον Ισημερινό.

Θέματά του γίνονταν συχνά οι φτωχοί, οι περιθωριοποιημένοι, οι γυναίκες του δρόμου.

Ο Τάμπαρα συνέχισε να ζωγραφίζει με έντονο πνεύμα στην πατρίδα του Guayaquil, Εκουαδόρ.

Ο Luis Enrique Tábara γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1930 στο Εκουαδόρ και πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2021. Ο ζωγράφος του Εκουαδόρ εκπροσωπούσε μια ολόκληρη ισπανική εικαστική και καλλιτεχνική κουλτούρα.

Ο Τάμπαρα έδειξε ενδιαφέρον για τη ζωγραφική σε ηλικία τριών ετών και σχεδίαζε τακτικά μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Σε αυτά τα πρώτα χρόνια, ο Tabara ενθαρρύνθηκε έντονα τόσο από την αδερφή του όσο και από τη μητέρα του. Ωστόσο, ο Enrique Tábara ήταν δημιουργός που διερεύνησε και απομυθοποίησε την εικόνα στην οποία κατέφυγε. Η ζωτικότητα του Ταμπάρα είναι μια σταθερά που αποκαλύπτει το ευέλικτο πνεύμα ενός δασκάλου και ενός αρχηγού του πειραματισμού.

Ο ζωγράφος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το Κονστρουκτιβιστικό Κίνημα, που ιδρύθηκε γύρω στο 1913 από τον Ρώσο καλλιτέχνη Βλαντιμίρ Τάτλιν, το οποίο εισήλθε στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική μέσω του ζωγράφου της Ουρουγουάης Joaquín Torres García και του Παρισιού / Εκουαδόρ ζωγράφου Μανουέλ Ρεντόν. Και οι δύο Torres Garcia και Rendón είχαν τεράστιο αντίκτυπο στους καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής, όπως οι Ταμπάρα, Aníbal Villacís, Theo Constanté, Oswaldo Viteri, Estuardo Maldonado, Luis Molinari, Félix Arauz και Carlos Catasse.

Read more