Ένα διαδραστικό γλυπτό – μνημείο για την ενότητα στην καρδιά του Βερολίνου
Το έργο των Milla & Partner δείχνει τη δύναμη της ενότητας
ΤΕΧΝΗ

Ένα διαδραστικό γλυπτό – μνημείο για την ενότητα στην καρδιά του Βερολίνου

Βερολίνο: Η γλυπτική εγκατάσταση επισημαίνει τη δύναμη της ενότητας και είναι το νέο εθνικό μνημείο ελευθερίας και ενότητας της Γερμανίας, προς τιμήν των διαδηλωτών του 1989, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Βερολίνο: Οι εργασίες για την κατασκευή του μνημείου έχουν ξεκινήσει και χτίζεται στην καρδιά του Βερολίνου, στο νησί των μουσείων. Το μνημείο αποτίει φόρο τιμής στους διαδηλωτές του 1989 που οδήγησαν στην πτώση του Τείχους και στην ενότητα της Γερμανίας.

Σε σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Milla & Partner και με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή και αρχιτέκτονα Sebastian Letz, το πρότζεκτ είναι ένα γιγαντιαίο κινητικό γλυπτό, μια ελλειπτική λεκάνη, η οποία κλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά αναλόγως πού θα συγκεντρώνονται επάνω του οι επισκέπτες.

Το διαδραστικό γλυπτό θέλει να θυμίσει τη σημασία της ενότητας, της επικοινωνίας και της συμμετοχής. «Εάν τουλάχιστον 20 άτομα σταθούν στη μία άκρη της λεκάνης, η λεκάνη θα αρχίσει αργά και απαλά να κινείται» εξηγεί ο Letz. Η πλατφόρμα προσκαλεί τους επισκέπτες να δράσουν από κοινού φέρνοντας στον νου τα όσα συνέβησαν το 1989, μια ευρεία κοινή δράση σε μια διαιρεμένη χώρα.

Για να έχουν την εμπειρία της μεταμόρφωσης του μνημείου, οι επισκέπτες πρέπει να ενωθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν. «Η ελευθερία και η ενότητα δεν είναι στατικές συνθήκες» εξηγούν από την ομάδα των σχεδιαστών. «Πρέπει συνεχώς να επαναπροσδιορίζονται και απαιτούν διαρκή αφοσίωση» τονίζουν.

Το μνημείο ανεγείρεται στην καρδιά του Βερολίνου και δύο σλόγκαν με κεφαλαία γράμματα θα εγχαραχτούν στο πάνω μέρος της μήκους 50 μέτρων λεκάνης: «Wir sind das Volk. Wir sind ein Volk (Είμαστε ο λαός. Είμαστε ένας λαός)», οι φράσεις που φώναζαν οι διαδηλωτές το 1989.

«Όπως και με την ειρηνική επανάσταση του 1989, οι άνθρωποι πρέπει να επικοινωνήσουν και να αποφασίσουν για κοινή δράση για να προκαλέσουν την κίνηση. Το μνημείο δείχνει την ισχύ των πολλών» συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες.

Read more

ΤΕΧΝΗ

Γκαλερί Gagosian: Νέος χώρος στην Αθήνα και εγκαίνια με Brice Marden

ΤΕΧΝΗ

Η τέχνη πίσω από το «Black Is King»: Η Beyonce δημιούργησε ένα άλμπουμ με τους καλύτερους καλλιτέχνες και επιμελητές στον κόσμο

ΤΕΧΝΗ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Δείτε πως θα ήταν τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αν δεν είχε περάσει ο χρόνος από πάνω τους

ΤΕΧΝΗ

Πανσέληνος Αυγούστου 2020: Όλα όσα θα συμβούν κάτω από το φως του φεγγαριού

ΤΕΧΝΗ

Petrit Halilaj: Τεράστια λουλούδια και φωλιές πουλιών σε διάλογο με το πάρκο της πόλης της Μαδρίτης

ΤΕΧΝΗ

Picasso: Δύο μνημειακές τοιχογραφίες του καλλιτέχνη αφαιρέθηκαν από κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, γλυτώνοντας την κατεδάφιση

ΤΕΧΝΗ

Βαν Γκογκ: Μια καρτ-ποστάλ υπέδειξε την τοποθεσία που ζωγράφισε το τελευταίο του έργο πριν αυτοκτονήσει

ΤΕΧΝΗ

Banksy: Βγάζει σε δημοπρασία τρεις πίνακες του - Το ποσό θα δοθεί σε νοσοκομείο