«Draw with Me»: Το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου καθ΄ οδόν για τα Όσκαρ [vid]
H ζωή μας όπως την ονειρευόμαστε
ΤΕΧΝΗ

«Draw with Me»: Το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου καθ΄ οδόν για τα Όσκαρ [vid]

«Draw with Me»: Το ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, ξεκινά το ταξίδι του με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Draw with Me»: Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους έχει ως θέμα το ταξίδι ενός έφηβου τρανς ατόμου, του Brendon Scholl, ο οποίος είναι ανιψιός της διάσημης τραγουδίστριας Τζένιφερ Λόπεζ.

Το ντοκιμαντέρ θα συμμετάσχει στην κατηγορία Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ και υποστηρίζεται σε αυτό του το ταξίδι για την 93η απονομή βραβείων Όσκαρ τον Απρίλιο του 2021, από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ithaka Films.

Το ντοκιμαντέρ, απόσπασμα του οποίου προβλήθηκε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της καμπάνιας Athens Home for All τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει ως θέμα το ταξίδι ενός νεαρού τρανς ατόμου, του Brendon Scholl, που χρησιμοποιεί την τέχνη του ως μια σημαντική διέξοδο από τις προκλήσεις της ζωής, μαζί με την οικογένειά του.

Η ταινία, που περιλαμβάνει μια ειδική εισαγωγή από τη θεία του, Jennifer Lopez, καθώς και δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Joe Biden, παίζεται on demand στην Αμερική στην ArenaScreen μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ συνεχίζεται να παρουσιάζεται online σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά και σε σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

«Η ταινία είναι σημαντική και επίκαιρη για την ιστορία και το μήνυμά της, και μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Είναι μια ιστορία που την έχω στην καρδιά μου, γιατί αφορά μια οικογενειακή υπόθεση. Μιλάει για την αποδοχή της αλλαγής και των προκλήσεων με αγάπη και για το ότι όταν το κάνουμε με επίγνωση, τα πάντα είναι εφικτά» δηλώσει η διεθνούς φήμης ποπ σταρ η οποία συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ με μία εισαγωγή ενώ θετικές δηλώσεις έχει κάνει και ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αναμένοντας την ανακοίνωση της shortlist της Ακαδημίας Κινηματογράφου, το ντοκιμαντέρ διατίθεται για περιορισμένο χρόνο online τόσο για τους Φίλους της Στέγης στην Αθήνα όσο και για τα μέλη του εμβληματικού BAM της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Η υποστήριξη της ταινίας από κορυφαίους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το BAM στη Νέα Υόρκη, που αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και δημιουργούν συζητήσεις για καίρια θέματα, δείχνει πόσο σημαντική θεωρείται μια ταινία που μιλάει για την αξία του να βρίσκει κανείς τον δικό του δρόμο στη ζωή.

«Μιλάει για την ταυτότητά σου ως ατόμου – η σεξουαλική κατεύθυνση αφορά το με ποιον/ποια πλαγιάζεις μαζί στο κρεβάτι και η ταυτότητά σου είναι ως ποιος πλαγιάζεις» εξομολογείται η Leslie Ann Lopez, η μητέρα του Μπρέντον.

Το Draw with Me δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το The Trevor Project (την κορυφαία γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών για νεαρά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις ΗΠΑ) και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Η ταινία είχε φοβερό αντίκτυπο στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς παρουσιάστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Tribeca με την υποστήριξη της GLAAD (αμερικανική ΜΚΟ για την προάσπιση της εικόνας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα ΜΜΕ), υπήρξε το θέμα του πρώτου στην ιστορία πάνελ στον ΟΗΕ για την Υγεία των Διεμφυλικών Ατόμων, ενώ προβλήθηκε σε πάρα πολλά γυμνάσια, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Coming Out, στις 11 Οκτωβρίου 2020, αποτέλεσε ένα ορόσημο για την ταινία, όταν ο νεοεκλεγείς πια Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, υποστήριξε το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα σε μια εκδήλωση βραβείων, στην οποία προβλήθηκε το Draw with Me και τιμήθηκε ο Μπρέντον με το Βραβείο Ορατότητας Revry το οποίο απένειμε η Jennifer Lopez.

«Παρότι ήξερα ότι η αφήγηση αυτής της ιστορίας συνεπαγόταν μεγάλη ευθύνη, ένιωσα έτοιμος και η οικογένεια με έκανε πραγματικά να αισθανθώ ασφαλής και άνετος να το κάνω» εξομολογείται ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κωνσταντίνος Βενετόπουλος.

«Ολόκληρη η οικογένεια συμμετείχε ολόψυχα υποστηρίζοντας τον Μπρέντον και την ταινία. Αυτό που πιστεύω πραγματικά ότι με τράβηξε στην ταινία, πάντως, είναι η αυτοπεποίθηση του Μπρέντον, που γνώριζε ποιος είναι σε μια τόσο νεαρή ηλικία και ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του ως εργαλείο βοήθειας για άλλα νεαρά άτομα που πάσχιζαν με την ταυτότητά τους και με τη δημόσια εκδήλωσή τους. Σκέφτηκα πως “μακάρι να είχα κάποιο άτομο όπως ο Μπρέντον να μιλούσα, όταν πάλευα ως παιδί να βγω και να πω ανοιχτά το ποιος είμαι”».

Ο Μπρέντον έχει διευρύνει την καλλιτεχνική του έκφραση πέρα από τα σχέδια και τη ζωγραφική και είναι πλέον δευτεροετής στο κολέγιο σπουδάζοντας υποκριτική. Συνήγορος της αποδοχής, ο Μπρέντον έχει ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα για όλους και όλες που μπορεί να έχουν συγγενείς, φίλους/φίλες ή συνάδελφους που να είναι διεμφυλικοί/-ές: «Πιστέψτε μας όταν λέμε ποιοι/ποιες είμαστε.»

Read more