«Deep Cut»: Η πόλη αιμορραγεί – Το έργο της Γεωργίας Σαγρή στην πρόσοψη της γκαλερί The Breeder
Το έργο - Courtesy The Breeder Athens
ΤΕΧΝΗ

«Deep Cut»: Η πόλη αιμορραγεί – Το έργο της Γεωργίας Σαγρή στην πρόσοψη της γκαλερί The Breeder

«Deep Cut»: Το lockdown φέρνει ένα νέο τρόπο έκθεσης-παρέμβασης σε δημόσιο χώρο.

«Deep Cut»: Η γκαλερί The Breeder μετά το lockdown θα εκθέσει το εμβληματικό έργο της Γεωργίας Σαγρή, στην πρόσοψη του κτιρίου της οδού Ιάσονος.

Εγκατάσταση στον εξωτερικό τοίχο της γκαλερί από #ArbitCity τον Νοέμβριο 2017, στο πλαίσιο του The Breeder Skin

Το Deep Cut είναι ένα έργο που απεικονίζει την υπερρεαλιστική εικόνα μιας τομής την στιγμή που αιμορραγεί, σε υπερμεγέθη διάσταση. Θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη της γκαλερί The Breeder ως μια παρέμβαση, συμμετοχή του κοινού στο έργο του καλλιτέχνη.

Το Deep Cut μαζί με δύο παρόμοια έργα από την ίδια σειρά είχαν αρχικά εκτεθεί στην ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος, Household στο Βερολίνο το 2018, και αργότερα το ίδιο έτος, σε μεγαλύτερο μέγεθος, στη Νέα Υόρκη. Πιο πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση Τime is Thirsty σε επιμέλεια του Luca Lo Pinto στην Kunsthalle Wien στη Βιέννη (2019-2020) και στην έκθεση Bizzare Silks, Private Imaginings and Narrative Facts, etc. στην Kunsthalle Basel στη Βασιλεία σε επιμέλεια του Nick Mauss (2020).

Installation view, Bizarre Silks, Private Imaginings and Narrative Facts, etc., an exhibition by Nick Mauss, view on (front) Georgia Sagri, Deep Cut, 2018, and (back) Ketty La Rocca, Comma with 3 dots, 1970, Kunsthalle Basel, 2020. Photo: Philipp Hänger / Kunsthalle Basel

Το έργο

Είναι η αιμορραγούσα πληγή της καλλιτέχνιδος ή οι τοίχοι αιμορραγούν; Το έργο υπονοεί ότι το κοινό, η πόλη και η χώρα έχουν πληγωθεί; Μήπως είναι το αποτέλεσμα της πανδημίας, της οικονομική κρίσης ή προέρχεται από το ίδιο το γεγονός της ύπαρξής μας;

Πόσο βαθύ μπορεί να είναι ένα κόψιμο; Μπορεί να θεραπευτεί ολοκληρωτικά ή να αφήσει το σημάδι του για πάντα; Η πληγή επιστρέφει ως υπενθύμιση ή ξεχνιέται με την βοήθεια μιας πλαστικής εγχείρησης;

Τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να φροντίσουμε τη διαρκή αιμορραγία, οι τρόποι που αναρρώνουμε από την επαναλαμβανόμενη και την αξεπέραστη κατάσταση ενός τραύματος, ορίζουν το παρόν και το μέλλον μας.

Η κλίμακα της πληγής και οι κοινωνικοπολιτικές της εκφάνσεις, ξεπερνούν τα κεκτημένα και μας εκθέτουν σε ένα αβέβαιο αύριο. Το Deep Cut είναι η ρωγμή του ιστού, είναι ο άηχος θρήνος της πληγωμένης φύσης. Είναι η πληγή της διχασμένης κοινωνίας που χωρίζεται στα δύο, σε κάτι που επιφανειακά συνδέεται αλλά και μοιάζει αδιαίρετο. Αποκαλύπτει τη χαώδη απόσταση: πνευματική, υπαρξιακή, ρεαλιστική και πολιτισμική, που ορίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η Γεωργία Σαγρή

H Γεωργία Σαγρή είναι καλλιτέχνης και ακτιβίστρια. Είναι μια από τους εμπνευστές του κινήματος Occupy Wall Street της Νέας Υόρκης. Η ερευνητική της πρακτική IASI (Recovery), (μτφρ: ΙΑΣΗ (Ανάρρωση), που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 στο Mimosa House στο Λονδίνο, φιλοξενείται αυτή την περίοδο στον χώρο TAVROS στην Αθήνα, και θα συνεχιστεί στο ίδρυμα De Appel στο Άμστερνταμ (2021).

Η Σαγρή έχει εκθέσει διεθνώς σε σημαντικά ιδρύματα και μουσεία όπως: Portikus, Φρανκφούρτη (2018), Kunstverein Braunschweig, Γερμανία (2017, 2018), Kunsthalle Wien, Βιέννη (2019, 2020), Kunsthalle Basel, Βασιλεία (2020, 2014), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2017), Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Βαρσοβία (2016, 2013), Sculpture Center, Νέα Υόρκη (2016), KW Institute for Contemporary Art, Βερολίνο (2016, 2015), Forde, Γενεύη (2015), MoMA PS1, Νέα Υόρκη (2013), Guggenheim, Μπιλμπάο (2011), MoMA, Nέα Υόρκη (2011), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2011), Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα (2006).

Έχει συμμετάσχει στις εκθέσεις: documenta 14 (2017), Manifesta 11 (2016), Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης (2015), Μπιενάλε Λυόν (2013), Μπιενάλε του Μουσείου Whitney, Νέα Υόρκη (2012), Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2011), και Μπιενάλε Αθήνας (2007).

Το 2018 ο οίκος Sternberg Press εξέδωσε την πρώτη της μονογραφία, με αφορμή τις ατομικές τις εκθέσεις “Georgia Sagri Georgia Sagri” στο Kunstverein Braunschweig, Γερμανία (2017/2018) και “Georgia Sagri and I” στο Μουσείο Portikus, Φρανκφούρτη (2018). Έχει ιδρύσει την Ύλη [matter], HYLE (hyle.gr), έναν ημι-δημόσιο/ημι-ιδιωτικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας (2014-σήμερα). Η Γεωργία Σαγρή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της περφόρμανς στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Το Deep Cut της Γεωργίας Σαγρή παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ The Breeder Skin (2014 – σήμερα), μέσω του οποίου η γκαλερί The Breeder εκθέτει έργα τέχνης στον δημόσιο χώρο με στόχο την παρέμβαση σε αυτόν. Η τέχνη που δημιουργεί το The Breeder Skin καθιστά τους ανυποψίαστους περιπατητές της πόλης κοινωνούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής και τους ενεργοποιεί, προκαλώντας τον δημόσιο διάλογο στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

The Breeder Gallery

Read more