Banksy: Βγάζει σε δημοπρασία τρεις πίνακες του – Το ποσό θα δοθεί σε νοσοκομείο
Δωρεά σε νοσοκομείο της Βηθλεέμ
ΤΕΧΝΗ

Banksy: Βγάζει σε δημοπρασία τρεις πίνακες του – Το ποσό θα δοθεί σε νοσοκομείο

Banksy: Οι πίνακες ζωγραφικής απεικονίζουν την τραγωδία των προσφύγων στη Μεσόγειο.

Banksy: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βρετανός καλλιτέχνης, αγνώστου ταυτότητας, προχωρά σε μια κίνηση αλληλεγγύης.

Αυτή τη φορά δωρίζει πίνακες ζωγραφικής, ένα τρίπτυχο, που απεικονίζουν την τραγωδία των προσφύγων στην Ευρώπη και αξίζουν 1,2 εκ. δολάρια, σε φιλανθρωπική δημοπρασία. Το έργο με τον τίτλο «Mediterranean Sea View 2017», εκτιμάται από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια και το ποσό θα διατεθεί σε νοσοκομείο στη Βηθλεέμ.

Οι πίνακες είναι ουσιαστικά ένα τρίπτυχο που απεικονίζει εγκαταλελειμμένα σωσίβια και σημαδούρες σε ένα παραθαλάσσιο τοπίο. Είναι σαφής η σύνδεση με τις προσπάθειες των προσφύγων να βρουν μια καινούρια ζωή στην Ευρώπη, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν να φτάσουν εκεί μέσω της θάλασσας. Αρκετές φορές η κατάληξη δεν είναι καλή…

Οι πίνακες και η συνολική επιλογή της παρουσίασης είναι σύμφωνα με την αισθητική 19ου αιώνα.

Η δημοπρασία

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου. Τα έσοδα θα δοθούν για την δημιουργία μιας νέας μονάδας οξέως εγκεφαλικού, με σκοπό την ενίσχυση εξοπλισμού σε νοσοκομείο στην Βηθλεέμ για παιδιά. Όπως δήλωσε ο Alex Branczik, επικεφαλής της σύγχρονης τέχνης για την Ευρώπη στο Sotheby, τα έργα του Banksy συνδυάζουν την αισθητική του 19ου αιώνα με φλέγοντα ζητήματα του 21ου αιώνα, κάτι που ο καλλιτέχνης αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε έργο του.

Το ξενοδοχείο

Τα έργα, αρχικά είχαν δημιουργηθεί και βρισκόταν στο ξενοδοχείο στη Βηθλεέμ, όπου ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει και έχει παραχωρήσει πολλά έργα του. Το ξενοδοχείο, ονομάζεται Walled Off Hotel και βρίσκεται σε απόσταση μόλις τεσσάρων μέτρων από το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, ενώ τα εννέα στα δέκα δωμάτια που διαθέτει βλέπουν στο αφιλόξενο τείχος. Το ξενοδοχείο είναι διακοσμημένο από τον μυστηριώδη καλλιτέχνη και εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017. Οι τιμές του ποικίλουν, από 30 δολάρια τη βραδιά για μια θέση σε κρεβάτι κουκέτα, έως 200 δολάρια για ένα δωμάτιο και 965 δολάρια για τη προεδρική σουίτα.

Οι πελάτες πρέπει επιπλέον να καταθέσουν εγγύηση 1.000 δολαρίων για να αποτραπούν τυχόν κλοπές των δεκάδων έργων του Banksy που είναι διάσπαρτα στο κτίριο, αλλά και του Παλαιστίνιου καλλιτέχνη Σάμι Μούσα και της Ντομινίκ Πετρέν από το Μόντρεαλ του Καναδά. Τα έργα των καλλιτεχνών είναι δωρεά στην τοπική κοινότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

Ο διευθυντής, Ουίσαμ Σάλσα, λέει ότι το ξενοδοχείο συμβάλλει στο να ακούγεται η φωνή των Παλαιστινίων. Η ονομασία «Walled Off Hotel» προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων (Waldorf) και των αγγλικών λέξεων «walled off» που σημαίνουν «περιτοιχισμένο».

Read more

ΤΕΧΝΗ

Αίγυπτος: Η συγκλονιστική ανακάλυψη 27 σαρκοφάγων στη νεκρόπολη της Σαχάρας [pics&vid]

ΤΕΧΝΗ

Elisabeth Anisimow: Οι «ζωντανοί» πίνακες μιας 13χρονης μαθήτριας

ΤΕΧΝΗ

Μουσείο Γουλανδρή: Γιορτάζει τον ένα χρόνο λειτουργίας του με ελεύθερη είσοδο και μοναδικά δώρα

ΤΕΧΝΗ

Animasyros: To 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation έρχεται κοντά μας όπου και αν βρισκόμαστε

ΤΕΧΝΗ

Keith Haring: Η προσωπική του συλλογή σε δημοπρασία για την LGBTQI κοινότητα, 30 χρόνια μετά το θάνατό του

ΤΕΧΝΗ

Κατσουσίκα Χοκουσάι: 103 έργα του που δεν είχαν έρθει ποτέ στο φως, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο

ΤΕΧΝΗ

«Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη»: Συνάντηση Μενδώνη - Θεοδωράκη, τον ενημέρωσε για την έκθεση

ΤΕΧΝΗ

Παναγία των Παρισίων: Μια έκθεση δίνει ξανά πνοή στην εκκλησία μετά την καταστροφική φωτιά