
Animasyros: To 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation έρχεται κοντά μας όπου και αν βρισκόμαστε
Animasyros: Χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και με πολύ φαντασία ξεκινάει το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ στο νησί των Κυκλάδων από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Animasyros: Είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, που μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μερικές από τις καλύτερες ταινίες animation, καταξιωμένων επαγγελματιών αλλά και της νέας γενιάς δημιουργών, από όλο τον κόσμο, που έχουν επιλεχθεί από την ομάδα του Animasyros.
Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ φέτος μας δίνουν και μια εναλλακτική πρόταση: Το Animasyros αναδιαμορφώνεται και παρουσιάζει μία μεγάλη γκάμα ταινιών τόσο στο φυσικό χώρο του, στο νησί της Σύρου όσο και διαδικτυακά, μέσα από την live πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ειδικά για τη φετινή Phygital εκδοχή του.
Οι ΧώροιΟι προβολές του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους σε επίλεκτα σημεία της Σύρου, όπως στην αυλή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων που στεγάζεται το εμβληματικό Αρχοντικό Βελισσαρόπουλου στην Ερμούπολη, στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, στην είσοδο της Άνω Σύρου, στην Πλατεία του Φοίνικα και στην παραλία του Ξενοδοχείου Kastello στη Βάρη.

H Αγορά του Animasyros στην 6η έκδοσή της, επιστρέφει με ένα δυναμικό πρόγραμμα παρουσιάσεων για τους επαγγελματίες του χώρου, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και διαδικτυακά, ενώ εγκαινιάζει και τη συνεργασία με την MIFA – Animation du Monde, το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανιμέισον του Ανεσί στη Γαλλία, και διοργανώνει ένα τετραήμερο pitching forum στη Σύρο.
Επιπλέον, φέτος όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την Αγορά του Animasyros θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν από οποιοδήποτε σημείο της γης καθώς οι παρουσιάσεις της Αγοράς θα μεταδίδονται διαδικτυακά και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω συνδέσμου που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.animasyros.gr).
Τιμώμενη χώρα του φετινού Animasyros είναι η Τσεχία, με την πλούσια σκηνή animation της. Θα παρουσιαστούν δύο προγράμματα, μια επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Τσεχίας – Anifilm και μια επιλογή ταινιών από την Σχολή Κινηματογραφίας της Πράγας – FAMU. Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τσεχικού Κέντρου στην Αθήνα.

Έχοντας λάβει περισσότερες από 3.000 ταινίες από 100 χώρες, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διαμορφώνεται από πέντε σταθερά διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, Φοιτητικό Διαγωνιστικό, Ελληνικό Πανόραμα & European Award Values), το Διεθνές Πανόραμα, ταινίες για τα παιδιά με το αφιέρωμα K.ID.S. αλλά και σε συνεργασία με Athens Children’s Film Festival, ειδικά αφιερώματα όπως το Animapride V καθώς και μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Διεθνές Διαγωνιστικό ΤμήμαΣτο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, ανάμεσα στις ταινίες που διαγωνίζονται είναι η προτεινόμενη για Όσκαρ ταινία του Bruno Collet, «Memorable», που θίγει το θέμα του Αλτσχάιμερ, καθώς και το «Beyond Noh» που παρουσιάζει 3.475 μάσκες από το ιαπωνικό θέατρο Νο, σκηνοθετημένο από τον αγαπημένο του φεστιβάλ Patrick Smith, ιδιαίτερα γνωστός από τις συνεργασίες του με το MTV και με τη βραβευμένη για EMMY σειρά «Downtown».

Bruno Collet, «Memorable»
Στην κατηγορία του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος ξεχωρίζει ιδιαίτερα η Daria Kashcheeva από την Τσεχία με την προτεινόμενη για Όσκαρ ταινία της «Daughter». Από το πρόγραμμα του τμήματος, δε θα λείψουν ταινίες με έντονο κοινωνικό σχολιασμό, όπως η ταινία «Tamou» που θίγει θέματα γύρω από τον LGBT χώρο και το «Bear With Me», για το επίκαιρο προσφυγικό. Αξίζει να αναφερθούν και οι δύο ταινίες που ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ του Ανεσί, το «I’m Not Feeling Very Well» και το «The Balloon Catcher» καθώς και τα «Leaf» και «Onsen από την σχολή Esma της Γαλλίας.

«Bear With Me»
Στο ελληνικό πανόραμα συμμετέχουν νέοι αλλά και καταξιωμένοι animators της Ελληνικής σκηνής: Η Έφη Παππά και η Ίριδα Ζιόγκα με την ταινία «Είμαι Εδώ»,και η Κλεοπάτρα Κοραή μαζί με τον Αλέξανδρο Γραμματόπουλο και την ταινία του «Almon Strowger» επιστρέφουν με τις νέες τους δημιουργίες, ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Λιζάρδος σκηνοθετεί μαζί με τον Άκη Μελαχρή το πρώτο τους animation με τίτλο «Στο Γύψο» ενώ η Ζίνα Παπαδοπούλου μας παρουσιάζει το «59 Days», μια βιωματική ταινία από τις μέρες της καραντίνας. Μία από τις 21 ταινίες του Ελληνικού Πανοράματος θα βραβευθεί με το βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, το οποίο αθλοθετείται για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Είμαι εδώ της Έφης Παππά και της Ίριδας Ζιόγκα
Μουσικά βίντεο, διαφημιστικά, τρέιλερ, τηλεοπτικά επεισόδια κ.ά. αποτελούν το πρόγραμμα των Τηλεοπτικών & κατά Παραγγελία Ταινιών του Animasyros13, μεταξύ άλλων και η νέα ταινία της Chintis Lundgren, βραβευμένη ως καλύτερη ταινία στο Animasyros12. Στην κατηγορία των μουσικών βιντεοκλίπ – που φέτος έχουν την τιμητική τους – ξεχωρίζουν αυτό για το συγκρότημα The Sparks, το AERAS των Gadjo Dilo από την Κλεοπάτρα Κοραή, το STAR των Locomondo από την Έφη Παππά, το Sprout των Language Arts από τον Pierre-Julien Fieux και Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΔΡΑΚΟΣ, του Γιώργου Χατζηπιερή από τον Φωκίωνα Ξένο και τον Γιάννη Ζιόγκα. Ακόμα, θα μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα σκύλο, με το ενημερωτικό κλιπ A DOG BY YOUR SIDE, την σημασία της προστασίας των προσωπικών σου δεδομένων στο YOUR DATA IS SHOWING και θα μάθουμε για το σημαντικό έργο γυναικών στην ιστορία με τα BRAZEN – MAE JEMISON και WOMEN UNDERCOVER – YOLA.

Women Undercover – Yola
Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Animasyros 13, υπεύθυνη για τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και της κατηγορίας Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, αποτελείται από την Καλλιόπη Χαραλάμπους, Διευθύντρια του Παιδικού κι Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τον Πορτογάλο Pedro Serrazina, βραβευμένο σκηνοθέτη, λέκτορα και ερευνητή ανιμέισιον, και την Anca Damian, πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα και animator από τη Ρουμανία. Η Διεθνής Επιτροπή θα επιλέξει και την ταινία που θα λάβει το Βραβείο #ThisIsEU.
Την Επιτροπή Φοιτητικού Τμήματος αποτελούν ο Martin Vandas, σκηνοθέτης κι animator, ο Tomek Popakul, σκηνοθέτης, σεναριογράφος κι animator, και ο Bruno Collet σκηνοθέτης, σεναριογράφος κι animator, υποψήφιος για Όσκαρ και για το βραβείο Cesar.

The Balloon Catcher του Isaku Kanek
Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα απονεμηθεί το βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ως συνδιοργανώτριας του φεστιβάλ. Οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο #ThisIsEU αντανακλούν τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση).Το βραβείο θα δοθεί σε μία ταινία που θα επιλεγεί από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, μεταξύ 8 ταινιών που προβάλλονται στα διάφορα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.