
Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης: Ο ζωγράφος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του ’40
Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης: Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις την ιστορία σου.
Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης: Ο Έλληνας ζωγράφος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τις ιδιαιτέρως δυναμικές απεικονίσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940.
Ο Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913 και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1968). Ήταν Έλληνας ζωγράφος, που απεικόνισε με τον ιδιαίτερο τρόπο του, τον απελπισμένο αγώνα, τον πόνο, την ψυχρή πραγματικότητα του θανάτου., όπως άγγιξαν τον ίδιο και την οικογένειά του.

Στον πόλεμο του 1940, ο ζωγράφος και οι πέντε αδελφοί του επιστρατεύτηκαν. Υπηρέτησε στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας του πυροβολικού και τις εντυπώσεις του τις αποτύπωσε σε μία σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών που έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό, μιας και ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν σε πάμπολλες σχολικές εορτές. Περίπου εκατό έργα του από τον πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε ένα λεύκωμα με τίτλο Έτσι πολεμούσαμε (1968).

«Με τέτοιο λαμπρό στρατό»
Η απεικόνισή τους αποδίδει στα σχέδιά του μια αμεσότητα και μια δύναμη που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό από μόνο του μας καθηλώνει. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που ξεχωρίζει στη δουλειά του Αλεξανδράκη. Τον πυρήνα του έργου του αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, το θάρρος, η αντοχή, η σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ’ όλα η αγάπη για την πατρίδα και για ότι αυτή αντιπροσωπεύει.

«Προέλασις»
Ο Αλεξανδράκης ως δεκανέας του πυροβολικού και πρώτα απ’ όλα στρατιώτης, στις λίγες ανάπαυλες της μάχης ζωγράφιζε με οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο. Μολύβι, κιμωλία, πένα, μελάνι, αποτυπώνουν με τον πυρετό της έντασης εκφράσεις, στιγμές, χειρονομίες, τοπία, πρόσωπα, κινήσεις. Εγκλωβίζει στα σκίτσα του την αγωνία συνυφασμένη με τον πόνο, μακριά από κάθε φιλοπόλεμη διάθεση, μεταδίδοντάς τη με αμεσότητα στις επόμενες γενιές, που αρκεί ένα βλέμμα επάνω τους για να πλημμυρίσουν οι αισθήσεις από το μεγαλείο του ‘40.

«Υπέρ πάντων Αγών»
Το έπος του 40 μέσα από τους πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη έγινε σημείο αναφοράς και αποτυπώθηκε από σχολικά βιβλία έως διεθνείς εκθέσεις. Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις μια ιστορία, ακόμα καλύτερα την Ιστορία ενός λαού.