Ακρόπολη: Ο νέος φωτισμός – Εντυπωσιακές εικόνες από την τελική πρόβα
Η αλλαγή του φωτισμού θα αναδείξει καλύτερα την αρχιτεκτονική του μνημείου
ΤΕΧΝΗ

Ακρόπολη: Ο νέος φωτισμός – Εντυπωσιακές εικόνες από την τελική πρόβα

Ακρόπολη: Ο ιερός βράχος αποκτά πλέον τον κατάλληλο φωτισμό για τη σωστή ανάδειξη του.

Ακρόπολη: Το βράδυ της Πανσελήνου κάποιοι από τους πολίτες που κοιτούσαν προς το μνημείο, παρακολούθησαν τη γενική πρόβα για την αλλαγή του φωτισμού του μνημείου, που θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον.

Η Ελευθερία Ντεκώ, διεθνούς φήμης σχεδιάστρια φωτισμού, έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με την ανάρτησή της, τη 2η ημέρα του Σεπτεμβρίου άναψαν όλοι οι προβολείς που θα φωτίζουν πλέον το μνημείο. Υπό το φως της Πανσελήνου, οι περαστικοί και οι κάτοικοι της Πλάκας είδαν την Ακρόπολη να λάμπει διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Το νέο εγχείρημα ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τη διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισφραγίστηκε η χορηγία του Ιδρύματος προκειμένου να εγκατασταθεί σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς αντί του αναβατορίου και να ανανεωθεί ο νυχτερινός φωτισμός ανάδειξης των μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.

Το έντονο κίτρινο-χρυσό (θερμό λευκό) φως που κυριαρχεί σήμερα, θα χαμηλώσει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού το οποίο τονίζεται με ψυχρό λευκό φως. Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες.

Παράλληλα, βελτιώνεται και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία.

Η ανάρτηση της κ. Ντεκώ

«1/9/2020 πανσέληνος στην Ακρόπολη. Πρώτη μέρα που φωτίσαμε τον Παρθενώνα με όλους του τους προβολείς χαιρετώντας την Σελήνη! Αφιερωμένο στην θέα Αθηνά που …γιορτάζει σήμερα!

Το υπέροχο ταξίδι που η προετοιμασία του ξεκίνησε πριν 9 μήνες, φτάνει στην πιο δημιουργική του φάση! Στον προγραμματισμό του φωτισμού, στην επιμέλεια της κάθε λεπτομέρειας, κλπ.

9 μήνες σχεδιασμός, μελέτες, παρουσιάσεις στο ΚΑΣ, σκληρή δουλειά, κοροναϊός, κούραση, αγωνία, …. υπέροχες συνεργασίες, δυσκολίες, και μετά ικανοποίηση, χαρά!! Έχουμε αρκετή δουλειά ακόμη μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά σήμερα αρχίζουμε αυτό το πολύ δημιουργικό ταξίδι…

Φωτισμός του ιερού βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της. Από τις πιο σπουδαίες στιγμές της επαγγελματικής μου καριέρας. Ίσως η μεγαλύτερη τιμή!
Χωρίς άλλα λόγια! Δέος!

Μοιράζομαι μια μικρή γεύση από το πρώτο …άναμμα!»

Στο βίντεο παρακολουθούμε τον σταδιακό φωτισμό της Ακρόπολης μέχρι να φτάσει στο τελικό σημείο.

Στόχος της κας Ντεκώ είναι να τονιστεί το μνημείο ως αρχιτεκτόνημα, όχι μόνο ως σήμα κατατεθέν της Αθήνας, να αναδειχθεί η τέχνη που το χαρακτηρίζει και η ιστορία του. Όπως είχε δηλώσει η Λίνα Μενδώνη μετά την έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: «Η μελέτη επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης. Μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια».

Οι πρόβες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τον Oκτώβριο, όπως υπολογίζεται. Από τεχνικής απόψεως δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Read more