Ακρόπολη φωτισμός: Δείτε τον νέο φωτισμό του ιερού βράχου [pics & vid]
Κάτι αλλάζει στην Ακρόπολη
ΤΕΧΝΗ

Ακρόπολη φωτισμός: Δείτε τον νέο φωτισμό του ιερού βράχου [pics & vid]

Ακρόπολη φωτισμός: Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί ζωντανά, σε live streaming,

Ακρόπολη φωτισμός: Το βράδυ της Τετάρτης 29 Σεπτεμρίου στις 20.00 εγκαινιάζεται ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ακρόπολη νέος φωτισμός

Ο νέος φωτισμός

Ακρόπολη φωτισμός

Ο παλιός φωτισμός

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί ζωντανά, σε live streaming, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του υπουργείου Πολιτισμού, από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1.

Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου 9 σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό. Η μελέτη του φωτισμού περιλαμβάνει πέντε ακόμα μνημεία, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Ακρόπολη νέος φωτισμός

Παρθενώνας νέος φωτισμός

Ακρόπολη φωτισμός

Παρθενώνας παλιός φωτισμός

Σημειώνεται πως η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Ακρόπολη νέος φωτισμός

Ερέχθειο νέος φωτισμός

Ερέχθειο παλιός φωτισμός

Παράλληλα, η νέα μελέτη του φωτισμού διαβαθμίζει τις εντάσεις και τις αποχρώσεις του λευκού, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών των μνημείων ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία και να γίνονται αντιληπτά, το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά τους. Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης.

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τονίζεται, δε, πως τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι βελτιώθηκαν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία και κατ’ επέκταση της αισθητικής του χώρου.

Η Ελευθερία Ντεκώ, διεθνούς φήμης σχεδιάστρια φωτισμού, έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με την ανάρτησή της, τη 2η ημέρα του Σεπτεμβρίου άναψαν όλοι οι προβολείς που θα φωτίζουν πλέον το μνημείο. Το νέο εγχείρημα ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τη διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισφραγίστηκε η χορηγία του Ιδρύματος προκειμένου να εγκατασταθεί σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς αντί του αναβατορίου και να ανανεωθεί ο νυχτερινός φωτισμός ανάδειξης των μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.

Εν αναμονή λοιπόν της νέας μορφής του σημαντικότερου μνημείου της χώρας μας!

Read more